Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Zvýšení přítoku výrazně zlepšilo vodu v Hamerském jezeře

Archiv

Ještě před měsícem hygienici označovali vodu v jednom z nejstarších letovisek v Libereckém kraji za nevhodnou ke koupání kvůli vysokému výskytu toxických sinic. Poslední rozbory však ukázaly, že se kvalita vody výrazně zlepšila a je zhoršená jen na pohled. ČTK o tom dnes informovala Pavla Procházková z hygienické stanice v České Lípě.


Podle Jiřího Jereše ze společnosti CJ Sport Design, která tamní areál provozuje, přispěla ke zlepšení změna režimu na jezeře. "Zvýšili jsme přítok a změnili režim na odtoku z jezera," vysvětlil Jereš. Tím se podle něj množství sinic postupně snížilo až na nepatrné množství, které nepůsobí problémy ani citlivým lidem a dětem. Rybník zásobuje vodou Ploučnice přitékající z Lázní Kundratice. "Je to čistý lázeňský pramen," dodal Jereš.


 Hamerské jezero je jednou z 34 sledovaných vodních ploch v Libereckém kraji. Rybník o rozloze 56 hektarů má hloubku do 2,5 metru. Už v polovině 19. století ho k rekreaci využívali bohatí čeští a němečtí průmyslníci. V té době bylo mnohem známější než nedaleké Máchovo jezero. Největšího rozkvětu oblast dosáhla na začátku 20. století, kdy si z Hamru udělala cíl pro svou letní rekreaci česká i německá společenská smetánka, průmyslová buržoazie z Liberce, Drážďan i Lipska.


Rekreační sláva Hamru se odrazila i ve filmu; v 50. letech tam Bořivoj Zeman natočil film o odborářské dovolené s Jaroslavem Marvanem v hlavní roli Dovolená s Andělem. Film se natáčel v hotelu Jezerka, který už dnes ale v obci nestojí. Slávu regionu totiž násilně ukončila těžba uranu, kvůli které byl dokonce rybník 15 let vypuštěný. Od počátku 90. let usiluje obec o to, aby se Hamerské jezero a jeho okolí stalo znovu vyhledávaným turistickým střediskem.