Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Zrušení poplatků v Libereckém kraji zvýšilo zájem v lékárnách

Archiv

Fronty ale zdaleka nebyly tak velké, jak se ředitelé nemocnic v Liberci a České Lípě obávali. V Liberci se začaly tvořit zhruba od 09:00, po poledni už ale lékárníci odbavovali klienty jen s malým čekáním. Téměř běžný byl podle zjištění zájem v lékárně v českolipské nemocnici.


Liberecký kraj hradí od neděle regulační poplatky za pacienty ve dvou krajských nemocnicích v Liberci a České Lípě a v jejich lékárnách a také v Léčebně respiračních onemocnění Cvikov. V rozpočtové rezervě má na to připraveno 32 milionů korun. Obyvatelé na Jablonecku a na Semilsku mají ale smůlu, protože zřizovatelem tamních nemocnic není kraj, ale města, která na úhradu poplatků ve svých rozpočtech peníze nemají.


V ambulancích obou krajských nemocnic se zatím zrušení poplatků výrazně neprojevilo. "V ambulancích a při hospitalizacích využívá možnosti neplatit zhruba polovina pacientů," řekl dnes generální ředitel českolipské nemocnice Marcel Zhorný. V lékárně naopak podle něj využívá možnosti nechat za sebe platit kraj většina lidí. Přesto se nápor v nemocnici výrazně nezvýšil. "Lékárnu jsme otevřeli už včera (v neděli) a fronty byly minimální, stejně jako dnes," poznamenal Zhorný.


Také v ambulancích liberecké nemocnice hradí poplatky asi polovina lidí a zvýšený zájem tam zatím nezaznamenali. Víc lidí je ale v lékárně, po 10:00 tam na výdej léku čekalo kolem dvou desítek lidí, nikdo ale nemuset stát venku před lékárnou. "Lidé přicházejí jak z oddělení nemocnice, tak i z jiných koutů Libereckého kraje. Například jsme dnes vydali léky ženě, která přijela z Frýdlantu a měla deset receptů," řekla mluvčí liberecké nemocnice Alexandra Kittnerová.


Ani lékárny ve městě výraznou změnu proti minulým dnům nezaznamenaly. Už v minulých týdnech v nich totiž pacientů, zejména těch s recepty, ubývalo. "Recepty platí 14 dní. Lidé asi čekali, až začne kraj hradit od února poplatky, a pro léky si chodili mnohem méně. Dnes to tak nebyla příliš změna," řekl majitel jedné z největších lékáren v centru Liberce. V blízkosti nemocnice ale lidé v lékárnách byli. "Přeci nebudu stát kvůli těm pár korunám frontu, tak jsem šel jinam," uvedl muž v soukromé lékárně blízko liberecké nemocnice.


Od neděle lidé v krajských zařízeních vůbec poplatky hradit nemusejí. Podepíšou jen doklad, v němž uznají svůj dluh vůči zdravotnickému zařízení a souhlas s tím, že regulační poplatek za ně uhradí kraj. Podpisem smlouvy pacient souhlasí se zpracováním osobních údajů a bere na vědomí, že uhrazením poplatku z krajských peněz mu vzniká majetkový prospěch, a pokud tyto úhrady přesáhnou do konce roku 3000 korun, je povinen peníze zdanit. Příjem navíc může snížit sociální dávky. Právě to některé lidi odrazuje. "Vůbec nevím, jestli bych si s daněmi poradila, za těch pár korun mi ty starosti nestojí," řekla dnes starší žena.