Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Zrenovovaná klášterní zahrada přilákala stovky lidí

Archiv

"Zahradě se po letech znovu vrací původní krása. Pro veřejnost jsme ji otevřeli pouze na jeden den, celá oprava skončí až v dubnu 2006," řekl ředitel muzea Zdeněk Vitáček.


Zahrada ve stylu francouzské renesance leží mezi bývalým augustiniánským klášterem a kulturním domem. Kromě travnatých ploch, keřů, chodníků a pískovcových soch k ní patří také přírodní divadelní amfiteátr z roku 1995. Právě v něm uspořádalo muzeum dnes při příležitostí prvního veřejného kontrolního dne i desátý ročník Divadelní pouti, v níž se představili kejklíři, šermíři a ochotnické soubory s pohádkami, jarmarečními příběhy a písničkami.


Oprava zahrady začala v roce 1988, zpomalilo ji ale navrácení kláštera augustiniánskému řádu. Stát pak musel klášter i zahradu pro muzeum od řádu vykoupit zpět. První část zahrady se podařilo opravit v roce 1991. Na druhé části zahrady se intenzivně pracuje poslední dva roky. Loni byla dokončena hlavní opěrná zeď, terénní úpravy a základní sadové úpravy. Celkem tam zahradníci vysadili 1300 keřů buxusu a 650 habrů. Práce loni přišly na 2,5 milionu korun a letos podle Vitáčka krajský úřad na dokončení rekonstrukce uvolnil 1,553 milionu. V zahradách tak mohl být postaven domek se sociálním zázemím pro návštěvníky klášterní zahrady a amfiteátru.


"S památkovým úřadem jsme se navíc dohodli, že trávníky nahradíme porosty bylin, které budou charakter klášterní zahrady dokreslovat," dodal Vitáček.