Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Znovu na Vrátenskou horu

Archiv

Výlet na Vrátenskou horu jsme společně již absolvovali v roce 2002 (zde), tak se nebudu opakovat a uvedu nová fakta a především přiložím fotografie, které vás snad nemůžou nenalákat k výletu.


Příjemnou změnou pro motorizované turisty je prostorné parkoviště, ke kterému vedou ukazatele z obou směrů příjezdu, t.j. od Nosálova i Libovic. Nemusíme tak parkovat v obci, ani trochu krkolomně u krajnice v lese pod vrcholem. Od autíčka pak pohodlně vystoupáme asi půl kilometru.


Těm, kdo opovrhují automobily, mohu například doporučit cyklovýlet - zde.


Na rozdíl od mé minulé návštěvy se tentokrát skutečně vybíralo vstupné (deset korun). Na starost to dostal mladík, který rozhodně ochotou neoplýval. Jeho přítomnost má výhodu aspoň v tom, že kromě vstupenky si můžeme koupit i pohlednice, jedna je například s popisem kruhového výhledu.



Nepříjemné je  zjištění, kolik na rozhledně přibylo "bubnů" s telekomunikační technikou. Tentokrát bych věž už neoznačil za vzhlednou. Nicméně stále dopadli obyvatelé Nosálova lépe než Českolipané. Naši rozhlednu sice také hyzdí vysílače, ale rozhlédnout jsme se z ní nesměli ani v době jejího kulatého výročí.


Když se zadaří, je Bezděz z Vrátenské hory skutečně úchvatný. Přídavkem pak je třeba Říp, Houska, lesy Kokořínska ...









-----------------


Zde je několik mých panoramatických fotografií z Vrátenské hory i odjinud.