Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Zkrachovalý výrobce nábytku Falcon EU prodává stroje a pozemky

Archiv

O prodeji touto formou rozhodl hlavní věřitel společnosti, kterým je Volksbank CZ, řekl dnes správce, který se obává toho, že s ohledem na hospodářskou krizi nebude zpeněžení majetku Falconu právě jednoduché.


Technologie, kterou insolvenční správce nabízí, je přitom poměrně nová. Podnik patří k nejmoderněji vybaveným svého druhu - průměrné stáří strojů a zařízení se pohybuje kolem sedmi až osmi let. Jeho účetní hodnota se blíží podle odhadu 80 milionům korun. Na dalších 70 milionů odhadli znalci hodnotu výrobního závodu a dalších nemovitostí. Ty však s výjimkou části pozemků zatím na prodej nejsou.


Falcon Mimoň byl první velkou obětí ekonomické krize v Libereckém kraji. Firma doplatila na svou orientaci - specializovala se na výrobu tradičního dřevěného nábytku zejména pro americký trh. Prudké oslabení amerického dolaru a krize na americkém trhu ale ve druhé polovině loňského roku dostaly mimoňskou společnost do ekonomických problémů. V dubnu přestal Falcon vyplácet mzdy zaměstnancům a později musel zastavit výrobu. Od července je v konkurzu.


Firma, která vyráběla ohýbaný dřevěný nábytek od roku 1870, patřila ve městě k největším zaměstnavatelům. Její bankrot připravil o práci více než stovku lidí. Věřitelům dluží Falcon EU 120 milionů korun. Zhruba tři čtvrtiny pohledávek jsou ale zajištěné většinou movitého a nemovitého majetku. Největším věřitelem je Volksbank CZ, která bývalým vlastníkům poskytla úvěr téměř 51 milionů korun.