Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Zimní údržbu v České Lípě budou zatím zajišťovat dvě firmy

Archiv

Město sice vyhlásilo na dlouhodobé zajištění údržby komunikací veřejnou soutěž, nakonec ji ale zrušilo a další teprve připravuje. ČTK to dnes řekla mluvčí českolipské radnice Kateřina Amrichová.


"Stávající systém jsme se rozhodli ještě přes zimu zachovat především s ohledem na zajištění kvalitní, spolehlivé a plynulé zimní údržby komunikací města," řekla Amrichová.


Firmy se podle ní musejí s ohledem na blížící se začátek zimy předzásobit posypovým materiálem, zajistit personál a techniku, případný vítěz soutěže by na to ale neměl dost času. Minulou zimu zajišťovala zimní údržbu firma Remondis, které ale radnice vypověděla smlouvu. Firma byla nástupcem společnosti Rethmann - Jeřala, se kterou českolipská radnice uzavřela v roce 1993 smlouvu na údržbu silnice, chodníků a veřejných prostranství. Obyvatelé čtyřicetitisícového města si ale podle Amrichové na kvalitu zejména zimního úklidu stěžovali. Proto se podle ní radní loni v srpnu rozhodli smlouvu vypovědět. Termín platnosti vypršel 5. března. Od té doby úklid zajišťují firmy dvě. Kvůli pochybením při údržbě vyměřila radnice Remondisu loni čtyřikrát desetitisícovou pokutu. Dvakrát dostala firma pokutu za nedodržení pořadí důležitosti uklízených komunikací a v dalších dvou případech ji úředníci radnice pokutovali za to, že odklízela sníh v místech, kde neměla. Remondis se kvůli pokutám i výpovědi obrátil na soud.


"Všechny pokuty jsme odmítli, domníváme se, že nejsou oprávněné," řekl již dříve ČTK vedoucí českolipské pobočky firmy Remondis Vladimír Kudelka.


Pokud to soud potvrdí, bude podle něho neplatná i výpověď. Soud ale zatím v případu nerozhodl.