Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Zelení a komunisté v Libereckém kraji na poslední chvíli odvolali tři kandidáty

Archiv

Strana zelených odvolala dva kandidáty - zástupce vedoucího Správy CHKO Český ráj Aleše Hořeního z Malé Skály, který kandidoval jako pětka a důchodkyni Vladimíru Šumovou z České Lípy, jež byla 46. Vyplývá to z informací zveřejněných na internetových stránkách Libereckého kraje www.kraj-lbc.cz.


Podle lídra krajské kandidátky Strany Zelených Jana Korytáře bylo odvolání Šumové technickou záležitostí, je totiž členkou volební komise. "Na odvolání Aleše Hořeního se ve čtvrtek usnesla krajská rada," řekl  Korytář. Co bylo důvodem, však nechtěl komentoval, šlo podle něho o vnitřní záležitost strany.


Ekology z Občanského sdružení S drakem rval se Michael, ale odvolání Hořeního rozhořčilo, a vyzývají proto všechny, kdo mu chtěli dát hlas, aby nevolili Stranu Zelených, ale podpořili kandidáty hnutí Starostové pro Liberecký kraj vedené Martinem Půtou. "Vyškrtnutí Aleše Hořeního z kandidátky je naprosto bezprecedentní, politikářské a hlavně bezdůvodné," řekl za sdružení Milan Vašák.


Všechny tři rezignace byly na krajský úřad doručeny až včera dopoledne, proto informace o neplatnosti kandidatur nebyly zveřejněny ve volebních místnostech. "Tuto povinnost máme jen u rezignací a odvolání doručených nejpozději 48 hodin před zahájením voleb," řekla  Pavlína Kroupová z Krajského úřadu v Liberci. Při sčítání hlasů ale nebudou komise počítat přednostní hlasy pro tyto kandidáty, strana ale o hlas nepřijde.


V Libereckém kraji se letos o místa v zastupitelstvu původně ucházelo 542 kandidátů ze 14 stran, koalic a hnutí. Subjektů bylo letos o dva méně než v roce 2004. Tři kandidáti ale rezignovali už v minulých dnech, dvě na kandidaturu za hnutí Starostové pro Liberecký kraj a jeden člověk opustil kandidátku ČSSD. Další tři lidé opustili kandidátky včera, lidé tak mohli vybírat z 536 kandidátů.