Dnes je 02. 10. 2024
svátek má Olívie,Oliver

Zelené úřadování bere ohledy na životní prostředí

Archiv

„Jako první opatření vedoucí k ekologizaci provozu bylo v roce 2002 zavedeno třídění odpadu. Celkem 400 nových košů začalo sloužit k vytřiďování papíru, PET lahví a skla.



V souvislosti s novou směrnicí se začaly třídit také nápojové kartony a baterie a začaly být shromažďovány již nepoužitelné CD nosiče,“ přiblížil první kroky a letošní rozšíření náměstek hejtmana Radim Zika.



Recyklovaný papír se na kraji používá od roku 2004. Je vhodný pro 60 % techniky, která se v budově nachází. Kraj nakupuje značku Steinbens Vision, která je nositelem označení Ekologicky šetrný výrobek. Jedná se o velmi kvalitní papír doporučovaný pro všechny běžné typy kopírek i laserové tiskárny.


„Vydání směrnice k ekologizaci předcházelo zpracování projektu Ekologizace provozu budovy Libereckého kraje. Směrnice, která vychází z výstupů projektu, vešla v platnost v únoru a v současné době se připravuje na základě půlročních zkušeností její novelizace,“ přiblížil dokument Zika. 


Směrnice se samozřejmě nezabývá pouze tříděním odpadu a využíváním recyklovaného papíru. Stanovuje povinnosti při nakládání s odpady, vodou a energiemi, ale i při nákupu materiálu a služeb, dopravě, zadávání veřejných zakázek a například i při vzdělávání.


Pracovníci kraje věří, že je další úřady budou následovat. Rádi jim předají své zkušenosti. Směrnice je k dispozici na www.kraj-lbc.cz, pod odkazem Zelený úřad.