Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Zdražení tepla v Liberci zvýšilo tlak na odpojení od teplárny

Archiv

Proti neustále se zvyšující ceně se ale už bouří nejen odběratelé ze sdružení Teplo za 399,90!, ale připojují se k nim i další domácnosti. Reprezentují tak polovinu odběratelů teplárny.


"Pokud teplárna nezlevní, je tohle poslední topná sezona, kterou budeme na centrální teplo napojeni," řekl dnes novinářům předseda SBD Pozemní stavby Victor Šálek. Družstvo má podle něho připraveny projekty na vybudování plynových kotelen pro všech svých 5500 domácností. "Jsme připraveni začít v říjnu stavět," řekl Šálek. Podobně jsou na tom i další odběratelé a poslední zdražení tlak na odpojení ještě zvýšilo. Podle Alexandra Kendika, který vlastní několik bytových domů, se i při rostoucí ceně plynu investice do vlastní kotelny vyplatí.


Teplárna Liberec vysvětluje zdražení tepla dalším růstem cen plynu a těžkého topného oleje, kterým topí. Podle Kendika je ale tak velké zdražení neodůvodněné. "Zhruba 40 procent tepla nakupuje teplárna ze sousední spalovny za necelých 200 korun za gigajoul a tato cena se nemění," řekl Kendik. Sdružení už proto začalo jednat přímo s představiteli společnosti Termizo, která spalovnu vlastní a provozuje, o možnosti dodávat teplo domácnostem přímo. Problémem jsou ale zatím rozvodné sítě, z nichž část patří teplárně a část městu Liberec.


Ohlášené zdražení tepla výrazně poznamenalo jednání teplárny s odběrateli o nových smlouvách. Firma totiž od Nového roku zavedla účtování v takzvané dvousložkové ceně a na to odběratelé ze sdružení Teplo za 399,90! odmítli přistoupit. Podnik jim proto k 30. červnu vypověděl smlouvy, od příštího roku jim tak hrozí zastavení dodávek tepla, pokud nepodepíší smlouvy nové. "Návrhy nových smluv, které jsme dostali, jsou pro nás ale nepřijatelné, v některých bodech jsou dokonce v rozporu s dobrými mravy," řekl Petr Černý z BD Sever.


Sdružení Teplo za 399,90! požaduje kvůli vysokým cenám, aby teplárna zveřejnila jejich konstrukci, a také aby umožnila hloubkovou kontrolu svého hospodaření. Přestože německé vedení mateřské společnosti MVV s forenzním auditem souhlasilo, český management si klade podmínky. "Odmítáme ale přistoupit na to, že stáhneme své podněty na policii či u antimonopolního úřadu a také požadujeme, aby závěry auditu byly veřejné," dodal Černý. Sdružení kritizuje i postoj liberecké radnice k celému problému. "Město je třicetiprocentním vlastníkem teplárny s právem veta pokud jde o ceny, jeho zástupci by měli hájit zájmy občanů města," zdůraznil člen sdružení Pavel Hruška.


Teplárna Liberec zásobuje teplem stotisícový Liberec a Vratislavice nad Nisou. Vyrábí také elektrickou energii a je dodavatelem zemního plynu. Ceny Teplárny Liberec kritizuje nejen sdružení Teplo za 399,90!, ale i anonymní iniciativa Čisté v ruce, která na svých internetových stránkách obvinila mateřskou společnost MVV Energie CZ z předražování tepla a tunelování. Kritici teplárny se obrátili s žádostí o pomoc i na Poslaneckou sněmovnu, žádají změnu legislativy, která by umožnila liberalizaci trhu s teplem a větší kontrolu dodavatelů.