Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Zážitky expeduje Ježíšek z Libereckého kraje

Archiv

Psychologové se zatím dohadují, jestli za novým trendem stojí touha po originalitě nebo naopak nedostatek vlastní invence.


"Vánoce jsou pro nás nejlepším obdobím v roce. Zajistí nám až třetinu ročních tržeb," řekl Rostislav Peniška, jednatel liberecké společnosti Adrop, která má několik prodejních míst v Praze a Liberci a ročně prodá až 5000 zážitků. V zemi se tímto novým byznysem zabývá asi 60 agentur. V nabídce mají téměř 200 produktů. Protože se nápady nedají nijak chránit, tak je jedna od druhé vzájemně kopírují.


"Hodně se prodává přes internet," dodal prodejce Adropu Radek Holata. Firma, která vznikla v roce 2005, spolupracuje s 200 dodavateli. Nejvíce v současnosti láká zorbing, koulení se v obří plastové kouli, nebo jízda hummrem. Zájem je také o tandemové seskoky padákem nebo let balonem.


Lidé se ale mohou stát i ošetřovatelem v zoo a ještě si vybrat, jestli chtějí pečovat o plazy, slony, žirafy, šelmy, exotické ptáky nebo nosorožce. Celoročně se poměrně dobře prodává Den s houbařem, ačkoli by člověk řekl, že houby v zimě nerostou a jít s cizím člověkem do lesa není žádné terno. Trvalý zájem je o koupele v pivu, zábaly v čokoládě nebo antistresovou masáž, která začíná ovíváním peříčky. I dětský sen stát se popelářem je za zhruba 5000 korun splnitelný, lidé mohou být i den bagristou nebo maskotem hokejových Bílých tygrů.


Zážitky nakupují ze dvou třetin ženy pro muže. Přestože v německém a polském pohraničí podobné služby nejsou, většina klientů je tuzemských. "Největší požitkáři žijí v Praze, v Libereckém kraji a na Moravě. Zážitky na objednávku nejméně přitahuji Jihočechy," míní Holata. Liberecká firma Adrop se chystá expandovat na Slovensko.


Společnost Fine Trevel z Jablonce, která provozuje server www.pozitkari.cz, je na trhu sedm let. Nejprve nabízela své služby jen firmám a jednotlivým klientům, nyní má zákazníky ve všech společenských vrstvách. Jednatel firmy Petr Košut ČTK řekl, že vlajkovou lodí společnosti je kurz na pilota formule F1, který se absolvuje ve Francii, požitkáři se mohou proletět i se stíhačkou z Moskvy. Vánoce jsou pro firmu obdobím hojnosti, přivedou až dvě třetiny zákazníků.


"Za 200.000 dolarů (3,7 milionu korun) nabízíme let za hranice zemské atmosféry, a to z Nového Mexika raketoplánem Space Ship Two, který jako jediný na světě získal licenci od NASA na turistické lety do úplného vesmíru," dodal Košut.


Nově "požitkáři" prodávají duchovní zážitky, zařídí přenocování v iglú, víkend na zámku nebo potápění se žraloky nedaleko Durbanu v Jižní Africe. Zájem je i o týdenní dovolenou s motorovým vláčkem, kterou zajišťuje Klub železničních cestovatelů. "Pořádáme ji už podesáté a vždy máme vůz plně obsazený," poznamenal předseda klubu Roman Hrůza. V roce 2009 povede cesta historickým vlakem po zajímavostech severních Čech a Polska.


Podle českolipského psychologa Miroslava Hudce se lidé uchylují k nákupu zážitků proto, že chtějí překvapit. "Dárek však musí hlavně potěšit. Ti, co ho vybírají, by se měli ubezpečit, o jaký zážitek dárce stojí, a tím se řídit," dodal. Dárek je totiž milé nejen přijímat, ale i darovat a těšit se z radosti, kterou vyvolal.


"Skeptické obavy o lidskou povahu se nenaplňují. Lidé mají občas potřebu se chovat nezištně a myslet na blaho druhých, a to i přesto, že žijeme v tržní a konzumní společnosti," podotkl Hudec.