Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Zastaví českolipští lékaři provoz Lužické nemocnice?

Archiv

Podle několika odborníků hrozí nyní nemocnici nestabilita, úbytek pacientů nebo dokonce i přerušení práce na jednom ze stěžejních oddělní, píše dnešní severočeská příloha Mladé fronty Dnes.


Výpověď podalo nyní pět chirurgů, kteří do Rumburku dojížděli z České Lípy. Náměstek ředitele Petr Vondráček listu řekl, že je to škoda.


 "Ale je to jejich osobní rozhodnutí," uvedl.


Po odchodu pěti chirurgů by zůstali v oddělení pouze dva. Práce by se tak prakticky zastavila. Vondráček přesto věří, že chirurgie bude fungovat dál. Dva noví chirurgové by měli nastoupit ještě tento měsíc, s dalšími nemocnice podle Vondráčka jedná.


Kromě chirurgů dala výpověď jedna neuroložka a gynekoložka. Před několika týdny odešel po vzájemné dohodě anesteziolog.


"Současné vedení nejedná s lékaři jako s partnery. Chápe nás spíše jako protivníky, kteří chtějí nemocnici šidit. Na takový přístup si zvykat nehodlám," vysvětlila deníku důvody svého odchodu neuroložka Martina Kučerová.


Lužická nemocnice zaměstnává přes čtyřicet lékařů. Více než třetina dojíždí z České Lípy, stejně jako bývalý ředitel Dalibor Karbula. Ten byl z funkce odvolán a před dvěma měsíci se novým ředitelem stal Petr Lampa.


Primář chirurgie Miloš Kadlec řekl, že novému vedení nedůvěřuje. Proti vedení nemocnice je zejména skupina lékařů, kteří dojíždějí z České Lípy, píše list.


Podle rumburského starosty Jaroslava Sykáčka je podávání výpovědí lékařů nátlakem na nové vedení, aby zachovalo jejich nestandardní výhody, jako jsou různé cestovní náhrady. Sykáček je přesvědčen, že nové vedení situaci zvládne. Krach nemocnice by byl podle starosty tragédií pro 50.000 obyvatel Šluknovského výběžku, pro které by se lékařská péče stala nedostupnou. Sykáček dodal, že konec zdravotnického zařízení by pošramotil také pověst radnice, která vzala za chod nemocnice zodpovědnost.