Dnes je 30. 09. 2024
svátek má Jeroným

Zářijové „Setkání starostů Českolipska a Novoborska“

Archiv

Za město Česká Lípa se setkání zúčastnila starostka Hana Moudrá, místostarostové Jan Stejskal a Tomáš Vlček, za Nový Bor pak starosta Jindřich Mareš. „Se starosty se takto shledáváme minimálně dvakrát do roka,“ připomínal starostka České Lípy Hana Moudrá. „Posláním těchto vzájemných setkání je, abychom projednali aktuální témata, která se týkají našich měst a obcí a vyměnili si vzájemné zkušenosti z naší práce,“ dodala starostka Hana Moudrá.


Na programu se v prvé řadě objevilo téma aktuální situace na trhu práce v podání vedoucí oddělení trhu práce Úřadu práce v České Lípě Bc. Marcely Ottové. Přítomní hosté zde byli seznámeni především s aktuálními čísli nezaměstnanosti na územní Českolipska                                a Novoborska a dále například s možnostmi rekvalifikace, které místní Úřad práce nabízí. Další částí vystoupení se stalo zřizování veřejně prospěšných prací a rovněž společensky účelných pracovních míst. V neposlední řadě zde byl představen projekt „Vzdělávejte se!“, který byl v České Lípě spuštěn jako první v republice a rovněž nový projekt s názvem „Restart pro Českolipsko“. Dalším bodem setkání se stala veřejná služba ve městě Česká Lípa. Na toto téma vystoupila vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví Městského úřadu v České Lípě, která přítomným popsala zřízení tohoto institutu v našem městě. Sociálně laděná témata završilo vystoupení ředitelky Sociálních služeb města České Lípy Mgr. Evy Stehlíkové s problematikou Komunitního plánování Libereckého kraje.


V neposlední řadě zde vystoupila por. Mgr. Eva Jaklová z Oblastního ředitelství služby cizinecké policie v Ústí nad Labem, která představila nejen organizační strukturu cizinecké policie, ale zejména její hlavní náplň a nezbytné kontaktní údaje, které jsou důležité pro tento region.


Pro starosty zajímavé informace přineslo poslední téma, kterým se stala veřejná doprava. Na téma IDOL a vyhodnocení stávajícího provozu a jeho nové vize vystoupil ředitel a jednatel společnosti KORID LK Ing. Petr Prokeš. Podmínky provozu a hlavní výhody centrálního dispečinku dále představil Mgr. Luděk Bárta, poradce pro oblast dopravy. Poslední tématem se pak staly turistické autobusy s možností přepravy kol a lyží, kterého se zhostil Vít Horáček, správce silniční dopravy odboru dopravy Městského úřadu v České Lípě.


Kateřina Amrichová
Tisk. mluvčí MěÚ Česká Lípa