Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Zaměstnancům Diama vzrostou letos mzdy o 4,9 procenta

Archiv

Průměrná mzda 1300 pracovníků firmy zajišťující útlum a sanaci oblastí po uranovém, rudném a uhelném hornictví se tedy zvýší v průměru o 900 Kč z nynějších zhruba 18.000 korun. Zvýšení základních mezd ale není podle Hajíčka jediným přilepšením.


"Od července se o 50 korun zvýší také příspěvek, který mohou zaměstnanci měsíčně čerpat z fondu kulturních a sociálních potřeb. Místo nynějších 150 korun získají ve druhé polovině roku 200 Kč," dodal Hajíček.


Od stejného data dostanou pracovníci přidáno i na penzijním připojištění. Měsíčně jim bude podnik připlácet 500 korun, což je o 100 Kč více než loni. Příspěvek na penzijní pojištění zavedlo Diamo před čtyřmi lety.


"Začínal stokorunou a postupně se zvyšoval, platit si musí ale i sami pracovníci, a to nejméně 200 korun," poznamenal Hajíček.


Penzijní připojištění podle něj využívá v Diamu kolem 97 procent pracovníků. Odboráři v jiných podnicích v Libereckém kraji mají ale zkušenosti odlišné.


"Zaměstnavatelé se penzijnímu pojištění příliš nebrání, řada pracovníků ho ale odmítá a chtějí peníze hotově ve mzdě bez ohledu na to, že je zdaní," řekl Milan Šubrt z liberecké Asociace samostatných odborů, která v Libereckém kraji zastupuje zhruba 70 firem.


Podle Šubrta se penzijnímu připojištění nejčastěji brání mladší lidé a lidé s nižšími příjmy. Hajíček připouští, že věk může být motivací. Průměrný věk pracovníků Diama se totiž pohybuje kolem 50 let.


"Lidé se navíc připojovali postupně, jak příspěvek rostl," dodal odborář.


Mzdy zaměstnancům v průmyslových podnicích v Libereckém kraji podle předsedy Regionální rady odborových svazů kraje Petra Mendla porostou letos v průměru o dvě až sedm procent. Nejméně přidáno dostanou podle něho zřejmě lidé v textilním průmyslu, naopak nevíce porostou platy zaměstnancům v podnicích, které vyrábějí součásti pro automobilový průmysl. O pět procent vzrostou mzdy například pracovníkům ve firmě Cadence Innovation (dříve Peguform Bohemia), čtyři procenta navíc dostanou zaměstnanci TRW Automotive.