Dnes je 23. 09. 2024
svátek má Berta

Zaměstnancům Crystalexu vzrostou mzdy o dvě procenta

Archiv

Zaručuje to nová kolektivní smlouva, kterou v úterý podepsali odboráři s vedením sklářského podniku. Dnes o tom informoval mluvčí Crystalexu Petr Tomíšek. Smlouva zajišťuje lepší podmínky pracovníkům, kteří budou z organizačních důvodů propuštěni.


Průměrná mzda v podniku se podle Tomíška pohybuje kolem 13.000 korun. Je tak zhruba o 15 procent nižší než průměrná mzda v Libereckém kraji, která loni v září dosáhla 15.076 korun. Dvouprocentní zvýšení mezd patří k nejnižším v kraji, ve většině podniků se růst mezd pohybuje nad čtyřmi procenty. Například Autobaterie v České Lípě či Vest Izol v nedalekých Zákupech zvyšují letos mzdy dokonce o šest procent.


"S růstem mezd samozřejmě nejsme úplně spokojeni, ale za současné situace ve sklářství si podnik nemůže dovolit větší zvýšení. Jsme rádi i za ta dvě procenta, ještě na začátku ledna totiž nechtělo vedení o nějakém zvyšování mezd vůbec uvažovat," řekl dnes předseda odborové organizace Crystalexu František Kuric.


Dodal, že na konci každého čtvrtletí budou odboráři s vedením podniku znovu jednat o možném dalším zvýšení mezd podle aktuálního vývoje hospodaření. Podle Kurice se do nové kolektivní smlouvy podařilo mimo jiné znovu prosadit i vyšší odstupné pro pracovníky propouštěné z organizačních důvodů. Pracovníci se smlouvou na dobu neurčitou dostanou při odchodu na dohodu odstupné ve výši pětinásobku průměrné mzdy.


"Zaměstnanci, kteří ve firmě pracují přes 20 let dostanou ještě o jeden plat více," doplnil Kuric. Novoborský Crystalex je dominantním tuzemským výrobcem skla pro domácnosti. Firma s 2500 zaměstnanci realizuje ročně zakázky za zhruba dvě miliardy korun, z toho téměř 90 procent na zahraničních trzích. V posledních letech se ale Crystalex musí vyrovnávat s konkurencí levné produkce z Polska, Turecka či Asie a také se slábnoucím dolarem. Kvůli problémům s odbytem prodal předloni Crystalex sklárny v Květné u Uherského Brodu. Loni se podnik rozhodl ze stejných důvodů prodat sklárnu Český křišťál v Chlumu u Třeboně. Zájemce o sklárnu však od záměru ustoupil a Crystalex výrobu ukončil. O práci tak přijde všech 500 zaměstnanců továrny. Firma však propouští i v jiných závodech. Podle Kurice jen v Novém Boru opustilo loni podnik zhruba 300 zaměstnanců.