Dnes je 23. 09. 2024
svátek má Berta

Zámek v Zahrádkách se již opravuje

Archiv

Do zbytku zámku pak již nebude sněžit a pršet. Univerzita donedávna pouze zakryla fresky, zbytky budovy staticky zajistila a ubourala komíny, jimž hrozilo zřícení. Další úpravy musela kvůli mrazům a sněhu zastavit již v polovině prosince. Práce ve výškách nešly s námrazami dohromady, jak vysvětlil Václav Hájek, mluvčí UK.


"Je velká škoda, že univerzita nenechala zámek provizorně zastřešit loni na podzim," uvedla starostka Zahrádek Milena Brožová.


Již v prosinci viděla vlhká promrzající místa uvnitř budovy a zdivo tam podléhalo zkáze. Na klenbách, které zůstaly po požáru v pořádku, se objevily praskliny. Parkety na podlahách se zprohýbaly a na mnoha místech je pokrýval led. Voda prosakovala i do míst v přízemí, jichž se požár téměř nedotkl. Stavební úřad v České Lípě univerzitě nařídil provizorní zastřešení zámku nejpozději do 31. ledna letošního roku. Univerzita však podala na stavební úřad v České Lípě úspěšnou žádost o prodloužení termínu na vybudování provizorní střechy.


"Střecha bude hotová do konce června. Vyjde nás zhruba na deset milionů korun," uvedl mluvčí UK Václav Hájek. Mluvčí upozornil, že práce na záchraně zámku jsou složité. Stavěl se totiž a opravoval po několik staletí a jediný rozměr tam není stejný a standardní. Komplikace přinášejí narušené komíny a vikýře a jejich zakomponování do nové střechy. Dělníci musí zabezpečit pískovcové zdivo na místech, kde oheň sálal nejsilněji. Na zastřešení zničené budovy dohlížejí památkáři.


"Zatím jsme obdrželi pouze část peněz z pojistky, stačí nám právě tak na provizorní střechu," uvedl Hájek.


Celou pojistku univerzita zřejmě získá až na konci letošního roku. Škody po požáru dosáhly kolem 150 milionů korun. Univerzita ještě nerozhodla o dalším osudu zámku, uvažuje o jeho předání státu, nebo o prodeji.


O trosky zámku projevil zájem například norský podnikatel Erik Berg. Ve své vlasti provozuje několik hotelů. Obec vyhlásila sbírku na obnovu zámku. Potrvá do února 2006 a dárci do ní zatím přispěli přes 300.000 korun.


"Peníze věnujeme tomu, kdo se do rekonstrukce zničené památky pustí - ať již univerzitě, nebo soukromé firmě," konstatovala Brožová.


Zámek v Zahrádkách pochází ze druhé poloviny 16. století. Univerzita ho získala v roce 1974. V budově byl hotel s 96 lůžky, kongresovým sálem a učebnami. V zámku se kromě jiného učili češtinu zahraniční studenti. Jako náhrada jim slouží budovy v Mariánských Lázních, Poděbradech nebo v Teplicích. Loňský požár vypukl v podkroví. Rozšířil se na celou budovu a propadla se při něm střecha a další dvě patra. Podle hasičů se oheň rozhořel kvůli nedbalosti nebo technické závadě.