Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Zámek Lemberk znovu otevřel svá jindy uzavřená místa

Archiv

Vystoupení Guitar Arte Tria a sólistky Divadla F. X. Šaldy Blanky Černé přilákalo do rokokového salónku téměř 30 lidí. ČTK to řekla kastelánka Renata Černá.


Lemberk nabídl zájemcům jindy skrytá místa letos již podruhé. O Velikonocích lidé na zámku spatřili podzemní hladomornu, gotický žalář, barokní opevnění nebo složité půdní konstrukce krovů.


"V červenci otevřeme pro turisty na jeden týden mimořádně gotickou věž. Je z ní vyhlídka na bezprostřední okolí zámku, ale také na Jablonné, na německý Ojbín, na Lužické a Žitavské hory i na Ještěd," uvedla Černá.


Návštěvníci se ve věži dozvědí o její historii, o hladomorně a rovněž o kopcích, vodách a památných budovách, obklopujících Lemberk. Rokokový salónek a klasicistní ložnici zařadí zámek do prohlídkového okruhu po skončení opravy hlavního sálu z období baroka. Právě přes něj se totiž prochází do salónku se zajímavou štukovou výzdobou a do ložnice poslední majitelky zámku Gabrielly Auesperkové. Hlavní sál ze 17. století se rekonstruuje zhruba čtyři roky a práce si vyžádají sedm milionů korun. Náklady pokryje ministerstvo kultury. Odborníci nejdříve zajistili staticky narušený strop se vzácnými malbami a stropními plátny. Dali do pořádku poškozené půdní podhledy, opravili štukovou výzdobu. Letos odvezli na restaurování obrazy. Opravy se dočkají i portály na stěnách a pískovcová podlaha, jež se místy propadá.


"Letos bychom měli dostat na rekonstrukci sálu dva miliony korun, ale zatím na ně ještě čekáme," uvedla Černá.


Až zámek otevře pro veřejnost hlavní sál, salónek a ložnici, doba prohlídky se prodlouží o 15 minut na více než jednu hodinu. Návštěvníci uvidí 13 místností místo deseti. Obnova Lemberku si vyžádala již přes 50 milionů korun. Rekonstrukci potřebuje kromě hlavního společenského sálu ještě venkovní fasáda zdobená psaníčkovým renesančním sgrafitem, mosty a dvě vstupní budovy.


Raně barokní zámek stojí na místě původně gotického hradu. V první polovině 13. století Lemberk založil Havel z rodu Markvarticů. Lemberk proslavila především jeho žena Zdislava, prohlášená před 11 lety za svatou. K největším zajímavostem patří takzvaný Bajkový sál z počátku 17. století se stropem se 77 malovanými dřevěnými kazetami s výjevy z Ezopových bajek. Návštěvníci si oblíbili také černou kuchyni a Zdislavinu světničku, připomínající život světice. Lemberk ročně navštíví téměř 30.000 lidí.