Dnes je 23. 09. 2024
svátek má Berta

Zákupy dostaly za nepovolené pokácení topolů pokutu 200.000 korun

Archiv

"Kdybychom stromy neporazili, nestihli bychom sportoviště dokončit a přišli bychom o patnáctimilionovou státní dotaci. Nechceme se stát špatným příkladem pro ostatní města a obce, ale odstranění topolů bylo nevyhnutelné," vysvětlila zákupská starostka Miloslava Hudaková. Radnice podle ní stadion dokončila loni v prosinci pouhé tři dny před termínem, po němž by musela státní dotaci vrátit.


Hudaková uvedla, že město sice pokutu zaplatí, ale odvolalo se proti ní k ministerstvu životního prostředí. "Moderní sportoviště pro děti a mládež považujeme za mnohem důležitější než topoly - většinou staré a nemocné," upozornila starostka. Liberecká inspekce 100.000 korun z pokuty radnici vrátí. Zákupy za ně ovšem musejí vysázet v okolí stadionu zeleň. Nové stromy tam vyrostou také za peníze z městského rozpočtu.

Ředitelka liberecké inspekce Hana Kolářová se k pokutě nevyjádřila, protože rozhodnutí o ní ještě nenabylo právní moci. Již dříve ale potvrdila, že soudní znalec vypracoval pro inspekci posudek o ekologické újmě vzniklé pokácením topolů. Škodu na přírodě vyčíslil na 173.000 korun.

Okolo stadionu stálo 106 topolů. Inspekce loni 8. října jejich kácení zastavila. Radnici hrozila pokuta až půl milionu korun. "O horní hranici jsme ovšem neuvažovali. Město kromě jiných polehčujících okolností stromy pokácelo při budování veřejně prospěšné stavby. Na druhou stranu by ale mělo jít příkladem při respektování zákonů, a nikoliv je porušovat," upozornila Kolářová.

Radnice získala 27. září pro odstranění všech 106 topolů souhlas Stavebního úřadu v Zákupech. V době kácení ale nebyl pravomocný. S likvidací topolů sice souhlasili odborníci z Agentury ochrany přírody a krajiny v Ústí nad Labem, radnice však nepožádala o vyjádření Hnutí Duha. Proti likvidaci dřevin protestovalo společně se Zákupskou iniciativou. Tvrdilo, že topoly do přírody v Zákupech patří, v otevřené krajině slouží jako větrolamy a dávají příjemný stín.