Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Zákaz koupání platí v kraji na třech místech

Archiv

Ve všech třech koupalištích se nachází nepřípustné množství toxických sinic. ČTK to dnes řekla Rena Lukuvková z krajské hygienické stanice v Liberci. "V pátek dopoledne se dozvíme výsledky rozborů z dalších sledovaných koupališť a uvidíme, co s nimi udělala nedávná čtyřdenní tropická vedra. Mírně se například zhoršuje voda v jablonecké přehradě," dodala Lukuvková.


Bezvadnou kvalitu již ztratila voda v Máchově jezeře. Nehodí se ke koupání pro lidi náchylné k alergiím a kožním nemocem, jedince se sníženou obranyschopností organismu, těhotné ženy a malé děti. Po koupeli v Máchově jezeře se však lidé mohou na plážích osprchovat čistou vodou a snížit nebezpečí, že je postihnou zdravotní potíže. Teplota vody v Máchově jezeře se nyní pohybuje kolem 25 stupňů.


Dvě sprchy s nezávadnou čistou vodou stojí také na pláži v kempu v Sedmihorkách a slouží k očistě riskujícím lidem, kteří ve vedrech vyhlášený zákaz koupání porušují. Voda zamořená sinicemi dokáže způsobit nejen vyrážky, ale také bolesti břicha, střevní potíže nebo záněty očí. Podle dnešních internetových stránek krajské hygienické stanice v Liberci je voda v ostatních sledovaných nádržích vhodná ke koupání.