Dnes je 23. 09. 2024
svátek má Berta

Zájem o zámek v Záhrádkách

Archiv

"Norský podnikatel se dlouhodobě zabývá možností investovat v České republice do cestovního ruchu, má zájem postavit nový hotelový komplex, nebo rekonstruovat starý objekt," řekla dnes mluvčí českolipské radnice Markéta Aulová.


Erik Berg město navštívil v rámci dlouhodobé spolupráce České Lípy s norským Molde. Město mu pro jeho záměry nabídlo volné plochy v blízkosti centra, jednal však také se zástupci Karlovy univerzity, které vyhořelý zámek v Zahrádkách patří.


"Zástupci univerzity přislíbili, že poskytnou veškeré údaje k možnému prodeji či pronájmu, obě strany se dohodly na společném hledání možnosti získat podporu z Evropské unie," řekl dnes českolipský starosta Petr Skokan, který schůzku zprostředkoval.


Česká Lípa má podle Aulové na obnově zámku velký zájem, protože po požáru ztratila jediné reprezentativní prostory k ubytování zahraničních návštěvníků regionu. O obnovu zámku, který vyhořel počátkem letošního roku, usiluje také starostka Zahrádek Milena Brožová. Podle ní by mohl vstup zahraničního investora obnovu zničené památky urychlit. Na podporu obnovy vyhlásila obec veřejnou sbírku, díky níž se podařilo shromáždit 283.000 korun. "Sbírku jsme rozhodli prodloužit na tři roky, věříme, že do té doby se začne budova opravovat," řekla dnes Milena Brožová.


Rozsáhlý komplex zámku v Zahrádkách, pocházející ze druhé poloviny 16. století, vyhořel letos v lednu. Požár vypukl v podkroví a postupně se rozšířil na celou budovu. Propadla se střecha a další dvě patra. Zůstalo stát jen obvodové zdivo. Nyní je objekt vyklizený a stavební úřad nařídil jeho provizorní zastřešení, aby nedocházelo k další devastaci.


"Střecha by měla být dokončena v lednu," řekl dnes  mluvčí univerzity Václav Hájek. O osudu budovy zatím rozhodnuto nebylo.


Zámek, mezi jehož majiteli byl i Albrecht z Valdštejna, patří od roku 1945 státu. V roce 1974 získala objekt univerzita, která do rekonstrukce zámku investovala miliony korun. V objektu byl hotel s 96 lůžky, kongresovým sálem a učebnami. Univerzitě sloužil pro výuku jazyků a byl cenným zdrojem financí. Příčinou lednového požáru byla podle hasičů nedbalost nebo technická závada. Škody dosáhly 92 milionů korun.