Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Zájem o venkovská centra na Liberecku roste, projekt však končí

Archiv

A to i přesto, že zájem o jejich služby stále roste a výrazně překročil původní záměry projektu. Důvodem zastavení provozu jsou chybějící peníze. Dvouletý projekt se realizoval díky téměř šestnáctimilionové dotaci z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu. Na jeho pokračování však finance chybí, řekla dnes jeho manažerka Květa Vinklátová.


Hlavním cílem projektu bylo vytvoření pracovních příležitostí na venkově, podpora místní produkce a péče o krajinu a také rozvoj cestovního ruchu. V rámci projektu vzniklo šest poradenských center, na která se s žádostmi o informace či pomoc při přípravě projektů obracely stovky podnikatelů i drobných živnostníků a zemědělců a využívaly je i obecní úřady. "Za ty dva roky jsme poskytli služby téměř 14.500 klientů a zájem o naše služby stále roste, proto je nám líto, že musíme činnost ukončit," řekla Vinklátová. Poradny také zorganizovaly 45 seminářů a osm exkurzí a 60 nejrůznějších akcí pro veřejnost.


Na to, aby mohly poradny pracovat alespoň do konce roku, by podle manažerky organizace potřebovala zhruba tři miliony korun a ty se jí sehnat nepodařilo. "Uděláme všechno pro to, aby mohl projekt pokračovat v budoucnu, byť s přestávkou," poznamenala Vinklátová. Zatím ale není podle ní možné žádat o další dotace z evropských fondů, protože programy ještě nejsou připraveny. Přesto se i po skončení projektu uskuteční ještě v září například Slavnosti sýra ve Frýdlantu nebo Jablečné slavnosti v Dubé u České Lípy, které místní poradny připravily.


Hlavním přínosem poradenských center bylo podle Vinklátové to, že jejich pracovníci neseděli za stolem, ale vyráželi do terénu. "To umožnilo poznat skutečné problémy a požadavky klientů a reagovat pružně podle situace," řekla. V každém regionu tak mělo centrum trochu jiné zaměření, právě podle konkrétních potřeb lokality. Třeba v oblasti Frýdlantska a Semilska byl velký zájem především o ekologické zemědělství a propagaci místní zemědělské i nezemědělské produkce. Díky podpoře Frýdlantské poradenského centra tak například ve Frýdlantu vznikl obchůdek, který místní výrobky nabízí, a značka, jež má pomoci propagaci místní produkce.


Na Českolipsku je zemědělských podniků méně, větší zájem tam proto byl o podporu rozvoje turistiky. Českolipské středisko spolu s kolegy v Dubé připravilo například projekt hipostezek, které propojí farmy s koňmi v regionu. Podařilo se také zapojit občany do péče o zeleň a úpravy zelených ploch ve městě. Právě v České Lípě nakonec zůstane poradna otevřena, i když bude sloužit jen v omezené podobě a pod občanským sdružením Náš kraj. "Město poskytlo 150.000 korun, které zajistí provoz do konce roku, budu tak mít možnost pokračovat v rozpracovaných projektech," řekla ČTK Jana Kosťunová z českolipské poradny.