Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Zahraniční výtvarníci se učí v Kamenickém Šenově rytectví

Archiv

Cílem školy je, aby stará rytecká technika neupadla v zapomnění, řekl ČTK umělecký sklář a iniciátor jejího založení Jiří Harcuba. Škola hostuje pokaždé v jiné zemi, mimo pedagogů se do výuky zapojují i vždy jiní výtvarníci a světově uznávaní umělci. Vedle Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské předávají novým výtvarníkům zkušenosti i sklářské firmy a soukromé ateliéry.


"Kromě rytí skla je jejich náplní například vitrografie, kresba a rytí kovu nebo tisk ze skleněných desek," dodal ředitel sklářské školy Pavel Werner. Rytci používají podle Harcuby, který pořádá rytecké kurzy i v USA a Japonsku, stále původní technologii. Stroje ale dnes již nemusejí pohánět šlapáním a místo rotujícího měděného kolečka vytváří rytinu přesné diamantové. Sklářům dělá radost, že hned vidí výsledky své práce.


Biman, jehož jméno škola nese, byl nejznámějším českým rytcem. Žil v letech 1800 až 1857 a v harrachovské sklárně hraběte Harracha, dnešní sklárně Novosad a syn, se vyučil. V Harrachově chce škola také začít nabízet rytecké kurzy turistům a široké veřejnosti. Bimanovu školu podporuje česko-německý Fond budoucnosti.