Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Zahrádky začaly prodávat pozemky na stavbu rodinných domů

Archiv

Zahrádky nechtějí na prodeji pozemků zbohatnout, od nové výstavby si slibují příliv nových obyvatel a v budoucnu vyšší příjmy z daní. ČTK to dnes řekla starostka obce Milena Brožová.


V první fázi nabízí obec zhruba 32.000 metrů čtverečních. Zájem je ale menší, než se předpokládalo, důvodem může být cena, která je vyšší než v okolních obcích.


"Prodáváme metr za 350 korun, rozhodlo o tom zastupitelstvo, i když osobně bych byla pro cenu nižší," řekla starostka.


V okolních obcích se totiž parcely prodávají za 200 až 300 korun za metr čtvereční. V Zahrádkách jsou navíc parcely podstatně větší, a tak zájemci o ně zaplatí kolem 630.000 až 770.000 korun. Pozemky ale budou mít sítě. Infrastrukturu začne obec budovat ve druhé polovině roku, přijde na 12 milionů korun, které chce obec získat právě z prodeje pozemků. Zahrádky jsou atraktivní stavební lokalitou. Obec se 650 obyvateli leží u silnice z Prahy do České Lípy, od které je vzdálena zhruba pět minut jízdy.


Zahrádky jsou ale chráněnou vesnickou zónou, což je důvod, proč jsou pozemky pro výstavbu domů výrazně větší než jinde. Domy navíc musejí mít sedlovou střechu s taškami se sklonem 45 stupňů, aby zapadaly do krajiny.


Nová výstavba je podle Brožové důležitá pro další rozvoj obce. Bez přílivu nových obyvatel by totiž jen těžko udržela mateřskou i základní školu. Brožová věří, že se zájemci o bydlení v obci najdou a Zahrádky budou mít v budoucnu přes 1000 obyvatel. O pozemky v Zahrádkách se zajímají i developerské společnosti. Zvlášť na Českolipsku totiž zájem o individuální výstavbu roste. V okresním městě se ale parcely prodávají za 500 korun za metr čtvereční, a lidé tak míří do blízkých obcí.


Podle informací Českého statistického úřadu vzniká na Českolipsku většina nových bytů právě v rodinných domech. Loni v okrese začala výstavba 193 nových bytů, z toho 95 procent je v rodinných domech. Celkem bylo na začátku letošního roku v regionu rozestavěno 1115 nových bytů, z toho 800 v rodinných domech.