Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Začnou Němci vozit odpad i na náměstí?

Archiv

Ve směru k obci Stružnice navezly odpad přibližně dva menší nákladní vozy. ČTK to dnes řekla mluvčí českolipské radnice Kateřina Amrichová.


"Odkud starý textil pochází, zatím nevíme. Prověřuje ho naše městská policie a obrátili jsme se také na Českou inspekci životního prostředí (ČIŽP). Strážníci kontrolují místa, kam by mohla odpad vozit další auta," dodala Amrichová.


Odpad pokrývá v České Lípě volné soukromé pozemky i kus cesty. Podle starosty Stružnice Jana Mečíře leží u obce zřejmě textil z Německa již od minulého týdne.


"Jsou v něm igelitové tašky s německými nápisy," vysvětlil Mečíř.


V hromadách odpadů ve Staré Lípě lidé našli také německé noviny nebo německý reklamní leták supermarketu Lidl z června 2005. Podobná skládka se objevila během víkendu v Ústeckém kraji v lese u Rybniště.


Na lesní cestu v chráněné krajinné oblasti Lužické hory vysypal neznámý řidič v noci na sobotu náklad starého textilu, molitanu a rozbitých dětských hraček.


Podle Oty Buršíka z lesní správy Rumburk skončilo u Rybniště odhadem pět metrů krychlových odpadu z Německa. V Libereckém kraji leží několik tisíc tun nelegálně dovezeného německého odpadu ve skladech v Sosnové u České Lípy a v Arnolticích a Černousích na Liberecku. Minulý týden objevila ČIŽP až 60 tun odpadu v bývalých garážích státního statku ve Frýdlantu na Liberecku. Kamiony tam dopravily již loni v červnu hlavně slisovaný textil a obuv. V Ústeckém kraji vznikly nelegální skládky německého odpadu v Českých Zlatníkách na Mostecku, v Libčevsi na Lounsku a v Radešíně na Litoměřicku.