Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Záchranná služba v kraji je rychlejší a levnější než dřív

Archiv

"Využíváme 19 klasických sanitek, deset lékařských vozů a jeden vrtulník. V roce 2000 působilo v Libereckém kraji jen 14 výjezdových skupin záchranné služby. Podle oficiálních informací i z našich osobních zkušeností vyplývá, že přístrojové vybavení našich vozů i vzdělání záchranářů je na vyšší úrovni než v Kanadě, Rakousku nebo v Itálii," upozornil Kubr.


Podle Kubra například v Rakousku pracují jako záchranáři převážně dobrovolníci. V Itálii byl svědkem toho, jak pro pacienta s podezřením na zranění krční páteře přijela starší sanitka bez moderních přístrojů.


V Libereckém kraji vyjíždějí nyní nejčastěji posádky, v nichž kromě paramediků - záchranářů s ukončenou vyšší zdravotní školou - dokážou lidem pomoci také řidiči - záchranáři se zdravotním školením v rozsahu 120 nebo 780 hodin. Někteří z řidičů zvládli i studium na vyšší zdravotní škole. Klasické sanitky s řidiči a paramediky si loni připsaly 23 000 zásahů, lékaři vyjeli ve vozech Škoda Octavia asi k 16 000 případů.


"I s těžšími úrazy si stejně dobře jako lékaři dokážou poradit vyškolení záchranáři se středoškolským vzděláním," konstatovala krajská mluvčí záchranné služby Kristýna Fejfarová.


Lékaře vysílá záchranná služba pouze k nejzávažnějším případům. Častější práce záchranářů se střední zdravotnickou kvalifikací šetří peníze na mzdy. Záchranná služba platí lékařům měsíčně průměrně 33 400 korun, paramedikům zhruba 20 000 korun.


"Za výjezdy paramediků nám zdravotní pojišťovny dávají přibližně třikrát méně peněz než za výjezdy lékařů, ačkoli kvalita poskytované péče se neliší. Některé rutinní úkony dokonce paramedici díky častému opakování zvládají lépe," upozornil Kubr.


Záchranná služba loni vynaložila na svou práci přes 170 milionů korun. Více než dvě třetiny z nich dostala od Libereckého kraje a zbytek od zdravotních pojišťoven. Přinejmenším stejné množství peněz potřebuje i letos. Krajský radní pro zdravotnictví Jaroslav Krutský však nepovažuje náklady na záchrannou službu za přemrštěné.


"Vynaložené peníze se stokrát vrátí. Kdyby záchranka fungovala špatně a vozila do nemocnic pacienty v zanedbaném stavu, jejich léčba by byla mnohem dražší," řekl Krutský.


V pátek se na silnicích Liberecka objeví dvě nové sanitky záchranné služby s označením Paramedik, na něž přispělo třemi miliony korun ministerstvo zdravotnictví. Další tři přibudou na Semilsku, Jablonecku a Českolipsku do konce února, 7,5 milionu korun na ně věnoval Liberecký kraj. V kraji zaměstnává záchranná služba přes 400 odborníků.