Dnes je 02. 10. 2024
svátek má Olívie,Oliver

Začaly práce na další etapě cyklostezky Varhany

Archiv

Letos by se měla stezka prodloužit o tři kilometry, což si vyžádá 11 milionů. Druhá etapa by měla být hotova na podzim, řekla dnes českolipská starostka Hana Moudrá.


Celková délka navrhované trasy je 17 kilometrů a byla rozdělena na tři samostatné etapy. Výstavba celé trasy přijde podle odhadů na více než 60 milionů korun.


Cyklostezka Varhany má zatraktivnit oblast pro turisty a také zvýšit bezpečnost cyklistů a chodců. Vzniká na trase zrušené železniční trati z České Lípy do Kamenického Šenova. Její výstavbu připravoval dobrovolný svazek obcí od roku 2001.


Výstavbu první etapy podpořil Státní fond dopravní infrastruktury asi 60 procenty potřebných prostředků, na další etapu přispěje podle Moudré zhruba polovinou. "V těchto jarních měsících proběhnou nejprve přípravné práce ve formě vyčištění bývalého železničního tělesa," popsal projektový manažer České Lípy Jiří Samšiňák. Pak budou následovat zemní práce, úprava odvodňovacího systému, oprava mostku a dokončení samotné stezky.


V Libereckém kraji je hustá cyklistická síť dlouhá téměř 2200 kilometrů. Z 99 procent však vede po silnicích a na řadě míst se kříží s rušnými hlavními komunikacemi. V současné době se v kraji připravuje dalších šest velkých projektů - plánuje se například Cyklotrasa Jizera nebo cyklostezka Na kole za prací mezi Poniklou a Studencem na Semilsku. Chystá se také cyklostezka podél řeky Ploučnice, která by propojila Liberecký kraj se sousedním Ústeckým.