Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Za vykácení topolů před třemi lety hrozí Zákupům další pokuta

Archiv

Zákupy přitom od začátku roku usilují o vykácení dalších 26 topolů a jedné Lípy, uvádí dnešní liberecká příloha Mladé fronty Dnes (MfD).


Okolo stadionu původně stálo 106 topolů a radnice je chtěla pokácet všechny s argumentem, že brání vybudování moderního sportoviště, na něž město získalo dotaci. Proti likvidaci stromů sloužících jako větrolam a poskytujících stín se tehdy postavili místní obyvatelé i Hnutí Duha. Radnice nakonec nechala nelegálně vykácet 36 stromů a zaplatila za to pokutu 200.000 korun. Hrozila jí přitom sankce až půlmilionová.


Další stromy se pak už kácely legálně, ovšem s podmínkou, že je nahradí stromy nové. Těch je ale málo, upozornilo občanské sdružení Zákupská iniciativa. "Při nahlížení do spisu v rámci řízení o povolení pokácení zbylých 26 topolů jsme zjistili, že projekt ozelenění tak, jak to uložil krajský úřad, nebyl zpracován," řekl deníku předseda sdružení Pavel Kučera. Šetření na místě pak ukázalo, že na jedné straně, kde měly být vysázeny náhradní stromy, není nic, jinde zase jen 27 stromů. "Město tak nesplnilo to, co mu uložil krajský úřad," dodal Kučera.


Česká inspekce životního prostředí teď v souvislosti s nedostatečnou výsadbou zahájí s radnicí správní řízení. "Řízení ale ještě nezačalo, nelze proto říci, zda postih v dalším správním řízení bude ještě vyšší," řekla deníku ředitelka liberecké inspekce životního prostředí Hana Kolářová.


Podle starostky Zákup Miloslavy Hudakové požádalo město o vykácení dalších stromů na základě stížností občanů. Město už pro pokácení získalo nezávislý posudek od Agentury ochrany přírody a krajiny, který pokácení schvaluje. Pokácení dalších stromů už povolil Stavební úřad v Zákupech. Zákupská iniciativa se proti rozhodnutí odvolala - mimo jiné upozornila na to, že pro pokácení musí existovat vážné důvody, které je potřeba prokázat. To zákupská radnice neudělala.