Dnes je 17. 09. 2024
svátek má Naděžda

Za vstupem do politiky nehledejte můj osobní prospěch - 1. část

Archiv

Na Vašich stránkách jsem zjistil, že jste pracoval šestnáct let jako hasič. Jak jste se dostal od hasičů ke studiu práv?


Jako vedoucí oddělení prevence jsem musel často nahlížet do právních předpisů a začalo mě to zajímat. Proto jsem v letech 1993 – 1996 vystudoval bakalářské studium obor „Místní správa“ na Právnické fakultě v Brně. Bohužel bakalářské studium bylo v té době koncipováno tak, že nebylo možné dále pokračovat v magisterském studiu. Můj zájem o právo však trval, a tak jsem v roce 2001 zahájil studium práva na Právnické fakultě v Plzni. Teď jsem v pátém ročníku a předpokládám, že v letošním roce svá studentská léta úspěšně ukončím.


V současnosti jste především asistentem senátora Tejnory. Jak jste se dostal k tomuto místu?


Od roku 1986 jsem byl příslušníkem Hasičského záchranného sboru. Jenomže po roce 2000 bylo evidentní, že Hasičský záchranný sbor ČR pod současným pražským vedením spěje k pořád větší byrokratizaci. Neustále se zvyšoval poměr úředníků oproti hasičům v přímém výkonu služby. S touto situací jsem nebyl spokojen a zrovna v té době Karel Tejnora kandidoval do senátu. S Karlem Tejnorou jsme se již několik let znali, on věděl o mém zájmu o právo, a tak jsme se dohodli a já jsem pro něj začal pracovat jako asistent.


Co obnáší práce asistenta senátora?


Není nikde pevně stanoveno, jakou práci má asistent pro senátora vykonávat. Záleží na tom, co ten který senátor považuje za důležité a jak vnímá svůj mandát. Jestli se chce jenom honosit tím, že je senátorem, anebo opravdu vidí svoje hlavní poslání v tom, že je jako jeden z 281 zákonodárců České republiky spoluzodpovědný za to, jak kvalitní nebo nekvalitní zákony budou ovlivňovat náš život. Karel Tejnora své senátorství bere vážně, takže se jeho asistent musí plně věnovat hlavně legislativě. Tedy: probírám se návrhy zákonů, ke kterým je senátor zpravodajem, z hlediska jejich souladu s ústavním pořádkem ČR a s mezinárodními smlouvami, kterými je ČR vázána. Zpracovávám zpravodajské zprávy k těmto návrhům zákonů a připravuji pozměňovací návrhy. Na senátora se však také obrací řada občanů a podnikatelů se svými problémy nebo podněty. Mým úkolem je posoudit dané věci z hlediska práva, a pokud to je možné, těmto lidem nebo podnikatelům pomoci.


Shrnuto podtrženo: moje asistenství se v podstatě točí kolem práva, takže jsem moc rád, že jsem koncem roku 2002 své zaměstnání změnil.


Můj první dojem je, že představujete takový svěží vítr ve zdejší zatuchlé organizaci ODS. Vzděláváte se, máte solidní vystupování. Jak Vás berou místní členové ODS?


Kdyby byla místní organizace ODS opravdu zatuchlá, tak bych v ní nebyl. Osobně by se mi líbilo, kdyby byl počet členů ODS, ale i jiných demokratických politických stran, podstatně větší. Například v SRN je v každé ze dvou velkých stran, tj. v CDU a SPD, zhruba jedno procento obyvatel. To by znamenalo, že místní sdružení ODS v České Lípě by při těchto německých poměrech mělo přibližně 400 členů a celostátně by ODS měla zhruba 100 000 členů. My jsme zhruba na čtvrtinových počtech. Jsem přesvědčený, že při takto velkých počtech členů by už nikdo nemohl podezřívat ODS, ale ani ČSSD, ze zatuchlosti. Myslím, že většina členů místní ODS to vnímá podobně a chce, abychom byli stranou co nejvíce otevřenou a abychom měli co nejvíce dobrých kandidátů. Co jiného bychom taky mohli chtít. Pokud nebudeme mít dostatek kvalitních lidí, kteří budou vnímat politiku jako službu, tak prostě nemůžeme a nebudeme vyhrávat volby a je jedno, jestli jsou to volby komunální, krajské nebo parlamentní. Myslím, že většina členů ODS v okrese mě vnímá jako člověka, který otevřeně říká svoje názory a nevidí za vstupem do politiky svůj osobní prospěch.


Jako osobnosti, kterých si vážíte, uvádíte Klause, Reagana a Matku Terezu. Osobně mi to přišlo hodně laciné, navíc je to dost svérázná trojka. Můžete u každého z nich vyzdvihnout aspoň jeden „vzorový“charakterový rys?


Václav Klaus dostal za svoji politickou kariéru tisíce přívlastků. Jedno je ale jisté: je to člověk velice vzdělaný a cílevědomý, který otevřeně prezentuje svoje názory, i když ví, že jak doma, tak v zahraničí za ně často sklidí kritiku. Myslím, že je to nejvýraznější český politik po roce 1989. Ronald Reagan a jeho administrativa byli podle mě klíčovým hráčem, kteří svojí neústupností vyhráli studenou válku a otevřeli státům bývalého sovětského bloku cestu k dnešnímu společenskému vývoji. Matka Tereza svůj život věnovala těm nejchudším a nejnemocnějším. Zanechala po sobě velký kus ušlechtilé práce a naši úctu a obdiv si zaslouží.


Také by mě zajímalo, zdali byste si byl ochoten přidat do seznamu někoho z Českolipska?


Myslím, že na Českolipsku žilo a jistě i dnes žije dost osobností, které si zaslouží naši úctu a obdiv. Těžko jmenovat žijící. Z historie mě například zaujala činnost školního inspektora Josefa Maštálka (1876 - 1950).


Čím vás zaujal?


Pan Maštálko byl odvážný muž, který v prostředí Českolipska, kde bylo 95% obyvatel německé národnosti, dokázal prosazovat i zájmy české menšiny. Vytvořil například pracovní skupinu učitelů, která soustředila doklady o různých stránkách hospodářského a kulturního života české menšiny, a v podstatě je spoluzakladatelem zdejšího vlastivědného muzea. Byl také dlouholetým šéfredaktorem vlastivědného sborníku Bezděz, který vychází dodnes.


Co někdo žijící? Máte v seznamu někoho, s kým byste třeba rád zašel na kafe a poznal jeho názory naživo?


Právě minulý týden jsem měl možnost zajít na kafe a asi 2 hodiny hovořit s panem Petrem Jeriem, který je původem Českolipan a letos již podruhé jel rallye Dakar. Vyprávění z první ruky o závodu by asi potěšilo každého, kdo má alespoň kousek dobrodružné povahy. Obdivoval jsem na něm trpělivost a vytrvalost, s jakou šel z etapy do etapy i přes spoustu problémů. Povídali jsme si také o životě a cestování. Považuji ho za člověka, který si dokázal splnit svůj sen.


-------------
Juraji Ranincovi je 38 let, je ženatý a má malou dceru. Trvale bydlí v Horní Libchavě. Už jeho jméno napovídá, že pochází ze Slovenska. Do Čech se dostal díky základní vojenské službě. U hasičů pracoval od roku 1986 a dotáhl to až do funkce zástupce ředitele. Od roku 2003 pracuje jako asistent senátora Karla Tejnory. Zároveň je poradcem hejtmana. Členem ODS byl od roku 1991, ale svou aktivitu přerušil kvůli pracovnímu zařazení.