Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Za přípravu vraždy podnikatele dostali muži znovu 12 let vězení

Archiv

Všichni tři obvinění dostali 12 let ve vězení se zvýšenou ostrahou. Proti rozsudku se okamžitě odvolali k Vrchnímu soudu v Praze.


Soudkyně Olga Fričová odsoudila obžalované ke stejnému trestu už v listopadu 2007. Vrchní soud v Praze loni v březnu rozsudek krajského soudu potvrdil. Nejvyšší soud v Brně ale v prosinci vyhověl dovolání obžalovaných a vyzval krajský soud, aby doplnil důkazy a lépe vysvětlil pohnutky trojice obžalovaných k přípravě vraždy. "Nejvyššímu soudu jsme vyhověli," řekla Fričová novinářům po vyhlášení dnešního rozsudku.


Důkazy proti Koptovi, Baďoučkovi a Čermákovi tvořily podle soudkyně ucelený řetězec. Hlavním důkazem proti odsouzeným byla výpověď zločince - recidivisty Fedora Hamburga, najatého údajně na zavraždění Svobody. Obhájci obžalovaných označili Hamburga za člověka, který trpí stihomamem, slyší v hlavě hlasy a osobnost má narušenou kvůli užívání pervitinu. Poukazovali na rozpory v jeho výpovědích.


"Rozpory nejsou ale zásadní, a tak nelze říci, že Hamburg nemluví o přípravě vraždy pravdu," prohlásila Fričová. Kromě Hamburgova udání posloužily kriminalistům jako důkazy ještě odposlechy hovorů z mobilních telefonů obžalovaných a SMS zprávy. Při komunikaci používali šifrovaná slova střecha, lešení, železo nebo hřebíky. Hamburg například poslal jednomu z obžalovaných SMS zprávu s textem "do střechy nezateče". Nikdy ale žádné skutečné střechy nestavěl a obžaloba si větu vykládá jako vymyšlené hlášení o vyřízení objednávky na vraždu.


V obžalobě stojí, že vraždu Svobody vymyslel před více než dvěma lety Kopta. Čermák fungoval jako prostředník mezi ním a Hamburgem a Baďouček Hamburga vozil autem. Ukazoval mu, kde podnikatel bydlí a kam jezdí na chatu. Baďouček vypověděl, že s Hamburgem v autě skutečně jezdil, ale ne kvůli přípravě vraždy.


Podle spisu byl Svoboda pro Koptu a Baďoučka nebezpečný, pokud by vypovídal při jiném hlavním líčení u soudu v Praze. Hamburg se s přípravou vraždy svěřil nejdříve provozovateli protikorupční linky Jiřímu Jehličkovi. Pak informovali televizi Nova. Své podezření o chystaném zločinu zanedlouho Jehlička oznámil Inspekci ministra vnitra. "Hamburg mi říkal: 'Až se provalí, co jsem udělal, zastřelí mě i moje děti'," prohlásil před soudem Jehlička.


Hamburg se podle spisu živil vymáháním dluhů a výpalného. Údajně dostal na spáchání zločinu pistoli, zahodil ji však na Českolipsku. Policisté zbraň nikdy nenašli. Podle vyšetřování slíbil Čermák Hamburgovi za vraždu půl milionu korun a 200.000 korun obdržel recidivista předem jako zálohu. Hamburg peníze jenom utrácel, nic nepodnikal a když si nevěděl rady, vydal se za Jehličkou. Předtím mu poskytoval tipy na korupci v politice a o jejím propojení s organizovaným zločinem.