Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Za mimoňský Falcon chtějí věřitelé nejméně 50 milionů

Archiv

Aukce se uskuteční ve čtvrtek po poledni přímo v areálu závodu, jehož hodnotu včetně zásob, nedokončené výroby i hotových výrobků znalce odhadl na 48,97 milionu korun.


Falcon Mimoň se loni dostal do finanční krize a v lednu na sebe sám prohlásil konkurz. Ve firmě přesto zůstalo 170 pracovníků a dál vyrábí. Podnik vybavený špičkovou technologií za více než 30 milionů korun má podle Bednáře dostatečné zásoby materiálu.


"Měsíčně vyrobí nábytek za 7,5 milionu korun," uvedl konkurzní správce.


Zatím si areál prohlédlo pět zájemců, jaký je skutečný zájem o zavedenou výrobu s více než stoletou tradicí, ukáže ale podle Bednáře až aukce. Falcon vyrábí ohýbaný dřevěný nábytek od roku 1870. Firma patří k největším zaměstnavatelům v Mimoni, ještě před rokem měla kolem 370 pracovníků. S problémy se podnik potýká od loňského roku, kdy tehdejší majitel - americká firma Falcon Products, přestal odebírat produkci. Do té doby šlo 95 procent výrobků na americký trh.


Falcon loni na podzim mimoňský podnik prodal slovenské společnosti Beky. Novému majiteli se ale nepodařilo získat zakázky, a problémy proto pokračovaly. Dražba je způsob, kterým chce správce konkurzní podstaty firmu zachránit. Bednář věří, že se mu podaří najít investora a výrobu zachovat. Přesto připustil, že neúspěšná dražba může znamenat konec výroby nábytku v Mimoni a pro 170 zaměstnanců hledání nového zaměstnání.


Podle mluvčí Úřadu práce v České Lípa Marie Píškové ale práce v oboru v regionu není. Ukončení výroby by podle ní zhoršilo i situaci na trhu práce. V oblasti Mimoně už teď dosahuje míra nezaměstnanosti deseti procent.