Dnes je 23. 09. 2024
svátek má Berta

Za krádeže v nemocnici téměř tři roky natvrdo

Archiv

V minulosti devatenáctkrát trestaný muž byl uznán vinným z krádeže, podvodu, maření úředního rozhodnutí a porušování domovní svobody. Obohatil se o více než 200 tisíc korun.


Vlasák se dnešního vynesení rozsudku nezúčastnil, je totiž hospitalizován ve vězeňské nemocnici na Pankráci. K většině skutků se však doznal. Jeho obhájce se s ním poradí, zda se proti verdiktu odvolají, státní zástupce tak učinil již v soudní síni.


Soud souhlasil s obžalobou, že muž loni okrádal a podváděl ostatní pacienty v nemocnicích v České Lípě, Pelhřimově, Jihlavě, Havlíčkově Brodu, Příbrami, Českém Brodu, Táboře a dalších městech. Ve Vlašimi Vlasák například vylákal od jiného nemocného muže 50 tisíc korun, které mu slíbil výhodně směnit za eura. Pak s penězi z nemocnice odešel a už se nevrátil. Jiné pacienty posílal na procházky do nemocničního parku a zatím jim kradl peněženky.


Trestní senát však nenašel dostatek důkazů, které by potvrzovaly, že muž navíc vykrádal pražské vily, jak také tvrdila obžaloba. Podle ní se recidivista obohatil o předměty v hodnotě statisíců korun, mezi nimiž měly být šperky, elektronika, spodní prádlo, nářadí nebo vepřové maso.


"Stěží by takové množství věcí pobral, zpracoval a zase se vrátil zpátky do nemocnice v jižních Čechách," prohlásil předseda trestního senátu Radek Mařík.


Krádeže v rodinných domech se totiž časově kryly s Vlasákovým pobytem v nemocnicích, často stovky kilometrů od Prahy.


Z posledních 37 let muž strávil 35 let ve vězení. Trestán byl většinou za majetkovou trestnou činnost. Za činy, za které byl dnes odsouzen, mu hrozily tři roky vězení. Dostal o čtyři měsíce méně, soud tak uznal jeho podíl na objasnění případu.