Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Za "cézetku" od Svobody tisícová pokuta

Archiv

Odpověď přišla od mjr. Mgr. Zdeňka Zelenky z Policejního prezidia ČR a některým ještě více znechutí vstup do Evropské unie.


"Za porušení uvedeného lze opravdu udělit pokutu do 1000 korun, neboť se jedná o zásah do identifikace registrační značky vozidla," zní odpověď.


Danou problematiku řeší ustanovení § 25 vyhláška č. 243/2001 Sb. (zde), o registraci vozidel:


§ 25


(1) Tabulka rozlišovací značky státu je tvořena elipsovitým tvarem o rozměrech minimálně 175 mm šířky a 115 mm výšky. V této tabulce jsou vepsány znaky tvořící písmena "CZ". Výška znaků je nejméně 80 mm a šířka čar znaků je nejméně 10 mm.


(2) Tabulka rozlišovací značky státu je barevně provedena tak, že podklad je bílé barvy a znaky jsou černé barvy.


(3) Po obvodu tabulky rozlišovací značky státu je barevný okraj, jehož šířka čáry je 4 mm. Barva okraje je černá.


(4) Podklad rozlišovací značky státu může být vyroben v reflexním provedení a opatřen jistícími prvky. Na tabulce rozlišovací značky státu a v její těsné blízkosti se nesmí umístit žádné nápisy nebo rušivá vyobrazení, které by mohly snížit čitelnost rozlišovací značky státu.


Samostatnou kapitolou jsou registrační značky s "SPZetkou". Zatímco například v Maďarsku a Slovensku je začali distribuovat ihned po vstupu do Unie, u nás se doposud vydávají do zlikvidování zásob ty bez modrého pruhu. Přesto se objevily samolepky s modrým pruhem, které lze na registrační značku umístit - ovšem, opět protizákonně.


Na stránkách Ministerstva dopravy se k tomu lze dočíst toto:


Tabulky registračních značek s modrým pruhem EU o rozměrech 520 x 110 mm, které jsou standardním typem pro většinu automobilů, se budou vydávat až po vyčerpání zásob tabulek "starých" registračních značek bez modrého pruhu z ekonomických důvodů. Ministerstvo dopravy provádí převody z jednotlivých obcí na obce, které nemají tyto tabulky, tak, aby jejich distribuce s modrým pruhem proběhla v průběhu jednoho měsíce. Např. v Praze by se mohly začít vydávat koncem července tohoto roku, v Ústeckém kraji asi od září t.r. atd. V ostatních typech značek skutečně až po jejich vydání.


Tabulky s registračními značkami bez modrého pruhu lze vydávat až do 31. prosince 2007. Před vstupem do EU nesměla být tabulka znakem EU opatřena.


Kdo si výše zmíněnou samolepku na auto umístil, jistě už ví, jak nekvalitně byla provedena. Na druhou stranu je opatřena velmi přilnavým lepidlem. Za i-noviny přejeme hodně štěstí při jejím odstraňování a ať vám drží lak!