Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Z pracoviště věznice ve Stráži pod Ralskem utekl vězeň

Archiv

Policie vyhlásila po muži celostátní pátrání, řekla mluvčí českolipské policie Ivana Baláková.


Podle ředitele strážské věznice Františka Vacha si uprchlík moc neposloužil - trest by mu totiž vypršel letos v září, nyní mu ale hrozí další trest od tří měsíců do pěti let. "Obvykle uprchlíci dostávají kolem roku vězení navíc, a také je přeřazujeme do oddělení s přísnějším režimem," řekl ČTK Vach. Podobný útěk podle něho ve Stráži dlouho nezaznamenali.


Podle Balákové je hledaný Mrkvička 175 centimetrů vysoký, štíhlé postavy. "Má šedé oči a hnědé, rovné dlouhé vlasy, česané uprostřed na pěšinku," popsala vězně policejní mluvčí. Muž má knír a mírně zarostlou bradu a nosí dioptrické brýle. "Při útěku byl oblečen do černých montérek s nápisem Věznice Stráž pod Ralskem a do zeleného vatového kabátu," dodala. Muž je trvale hlášen v Pardubicích, informace o jeho pohybu přijme kterákoli služebna policie nebo linka 158.


Ve věznici ve Stráži pod Ralskem v současné době pracuje přes 95 procent odsouzených. Z 850 vězňů, kteří nemají žádné omezení a mohou pracovat, jich má práci přes 770. Během posledního roku zaznamenala věznice nárůst zaměstnanosti téměř o 20 procent. Vězni nacházejí uplatnění hlavně ve sklářských firmách, v galvanizovnách, pracují také jako zedníci a montážní dělníci. Zájem podniků o odsouzené značně převyšuje možnosti věznice.