Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Z nemocnice bude akciovka

Archiv

"V akciových společnostech se zvýší zájem lékařů, sester a ostatních zaměstnanců o pacienty. A spokojený klient je pro nás hlavním cílem," uvedl krajský radní pro zdravotnictví Jaroslav Krutský.


Podle něj se po vzniku akciových společností zlepší hospodaření nemocnic a bude snadnější je kontrolovat.


"Skončí plýtvání léky a stát nebude moci nemocnicím nařizovat, aby zvyšoval platy zaměstnancům bez ohledu na výkony," dodal.


Ředitel českolipské nemocnice Miroslav Vacek  řekl, že vytvoření akciových společností nepřinese pacientům žádné změny k horšímu.


"Kraj totiž na rozdíl od soukromých podnikatelů neusiluje o zisk za každou cenu a upřednostňuje co nejlepší péči o pacienty. Nehrozí tak, že by nemocnicím scházely peníze na modernizaci vybavení nebo na platy pro špičkové odborníky. Akciové společnosti však na rozdíl od příspěvkových organizací vedou vedoucí pracovníky k velké odpovědnosti za hospodaření nemocnic a jsou mnohem průhlednější," řekl Vacek.


Nemocnice jako příspěvkové organizace považuje za přežitek socialismu. Nemocnice v Liberci a v České Lípě jsou největšími zdravotnickými zařízeními v Libereckém kraji. Žádná z nich neměla letos na jaře problémy s dluhy. Nemocnice v České Lípě je loni snížila na necelý jeden milion korun. Nemocnice v Liberci pak v roce 2004 skončila se ziskem zhruba 60 milionů korun.


"Letošní rok ale bude těžký. Museli jsme přidat zaměstnancům 7,5 procenta na mzdách, což zvedne celkové roční náklady o 2,5 procenta. Pojišťovny přitom své platby nechtějí zvyšovat," upozornil Vacek.


V letošním roce českolipská nemocnice dokončí rozsáhlou přestavbu centrálního příjmu, pořídí si nový počítačový tomograf na určování přesných diagnóz a moderní nové přístroje pro anesteziologicko-resuscitační oddělení a centrální operační sály. Liberecká nemocnice věnuje většinu loňského zisku na výměnu starých přístrojů za nové. Ve druhé polovině roku koupí lineární urychlovač na léčbu nádorových onemocnění. Nahradí nevyhovující kobaltové zářiče, jež mohou pacienty ohrozit. Roční rozpočet českolipské nemocnice činí asi 400 milionů korun. Roční rozpočet liberecké nemocnice je zhruba 1,2 miliardy korun. V českolipské nemocnici mají téměř 450 lůžek pro akutní péči o pacienty, v liberecké přibližně o 300 více.


Zbylých sedm nemocnic v kraji vlastní města a soukromé firmy. K transformaci již přistoupily nebo ji připravují i další kraje. Změnu schválili zastupitelé v Jihočeském kraji, který ale příspěvkové organizace přímo nepřevádí. Nejprve založí akciovou společnost a příspěvkové organizace pak zruší. Stejný postup zvolil i Středočeský kraj. Na akciové společnosti přeměnil nemocnice již také Plzeňský a Královehradecký kraj. Transformovat zařízení na akciové společnosti chce i Zlínský nebo Pardubický kraj.