Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Z Máchova jezera musí kvůli sinicím pryč velké množství bahna

Archiv

Projekt na vyčištění jezera nedávno zadala odborníkům Agentura ochrany přírody a krajiny - správce Máchova jezera. ČTK to řekl její ředitel Martin Dušek.


"Při odbahnění jezera počítáme s nasazením klasické těžké techniky do vypuštěné nádrže a s použitím sacího bagru," dodal.


Usazeniny ze dna odvezou nákladní vlaky a také auta. Podle starosty Doks Zdeňka Krenického bahno se vysokým obsahem fosforu skončí na odkalištích bývalých uranových dolů ve Stráži pod Ralskem. Sinice v Máchově jezeře nepoškozují pouze rekreaci, ale i vzácné vodní ekosystémy v ptačí oblasti Českolipsko a v evropsky významné lokalitě Jestřebsko - Dokesko, jež patří do soustavy chráněných území Natura 2000.


Máchovo jezero rovněž ovlivňuje sousední mimořádně cenné mokřady - například Národní přírodní rezervaci Novozámecký rybník nebo Národní přírodní památku Swamp. Vyčištění jezera si v nejhorším případě vyžádá až 300 milionů korun a agentura požádala o dotaci ze strukturálních fondů Evropské unie. Rozhodnutí o přidělení peněz padne zřejmě v červenci. Pokud agentura peníze z Evropské unie získá, začnou práce již letos na podzim, aby v létě roku 2006 mohlo jezero sloužit ke koupání.