Dnes je 23. 09. 2024
svátek má Berta

Z České Lípy za jednu cenu až na "kraj světa"

Archiv

"Díky tomu mají cestující možnost s jedinou jízdenkou využívat většinu linek veřejné dopravy v Libereckém kraji, Horní Lužici a Dolním Slezsku," řekl dnes Petr Šťáhlavský, mluvčí Českých drah, jež pilotní projekt přeshraničního systému integrované dopravy zastřešují.


Jízdenka LIBNET+, která českého turistu přijde na 130 korun, umožňuje od loňského května cestovat linkovými a městskými autobusy v oblasti kolem německých měst Bautzen, Löbau, Žitava a Zhořelec.


Zapojením dalších českých dopravců se nyní rozšířily možnosti cestování i po území České republiky. V rámci projektu jsou dostupné i Krkonoše a oblast Českolipska. Německý turista ale za cestování zaplatí deset eur (asi 310 korun).


Projekt integrované přeshraniční dopravy vznikl loni z iniciativy německého dopravního svazu ZVON. Jeho cílem je lépe propojit region a umožnit lidem snazší a pohodlnější cestování a také zpřístupnit turisticky atraktivní oblasti sousedních zemí - Česka, Polska a Německa. Už loni se do projektu zapojila ČSAD Jablonec, jež zajišťuje dopravu na Jablonecku i městskou dopravu v samotném městě. Jízdenky platí také na vybraných linkách ČSAD Liberec.


"Je škoda, že jediným, kdo se zatím v Libereckém kraji do projektu nezapojil, je stotisícové město Liberec a jeho dopravní podnik," řekl dnes  regionální specialista Českých drah Jindřich Berounský.


ČTK to potvrdil i mluvčí Dopravního podniku města Liberce Tomáš Krebs. "Představenstvo se sice návrhem zapojit se do projektu zabývalo, nepřijalo ho však," řekl dnes. Proč tak vedení společnosti rozhodlo, nemohl vysvětlit.