Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Významná kamenickošenovská sklárna jde do konkurzu

Archiv

Firma se podle Zedníčka už delší dobu potýkala s finančními problémy, neplatila zaměstnancům ani dodavatelům a od poloviny prázdnin nevyrábí. Návrh na konkurz podal sám majitel kvůli neschopnosti dostát finančním závazkům.


"Budeme se snažit znovu obnovit dodávky energií, které byly kvůli neplacení zastaveny, a pokud to půjde, chceme, aby se znovu alespoň částečně obnovila výroba. Pro fungující podnik se mnohem snáze hledá kupec," řekl Zedníček.


Prof se podle něj bude snažit najít pro sklárnu nového majitele, který by výrobu převzal, a zachránil tak práci pro téměř 150 pracovníků, z nichž někteří už kvůli problémům z firmy odešli.


Ještě zhruba před rokem přitom podnik prosperoval. Specializoval se na výrobu luxusního malovaného a broušeného skla, určeného hlavně na export.


"Firma se ale dostala do potíží kvůli slabému dolaru a především nebyla schopna konkurovat levné produkci z Asie," řekl  Jaromír Vašek z firmy Prof, podle kterého dnes v podniku zůstává ještě asi 90 lidí. Zaměstnance vyplácí úřad práce.


"S žádostí o pomoc se na nás obrátilo celkem 142 pracovníků sklárny, kterým jsme vypláceli mzdy za červen a červenec," řekla mluvčí Úřadu práce v České Lípě Marie Píšková.


Dodala, že část zaměstnanců už z firmy odešla a hledá práci. Nabídka v oboru je ale podle ní mizivá, a tak budou zřejmě muset projít rekvalifikací.


Na Českolipsku je podle ní nyní bez práce přes 4900 lidí a míra nezaměstnanosti činila na konci srpna 8,1 procenta.


Radost ze situace ve firmě nemá ani starosta Kamenického Šenova Ota Raiter. Ve městě se 4000 obyvateli není mnoho pracovních příležitostí a nezaměstnanost tam přesahuje 12 procent.


"Snažíme se vytvořit podmínky a přilákat nové firmy, které by zajistily nová pracovní místa," řekl Raiter.