Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Vývoj nezaměstnanosti v Libereckém kraji je horší, než se čekalo

Archiv

Stejná situace byla naposledy před třemi lety. Míra nezaměstnanosti v lednu vzrostla o 1,2 procentního bodu na 8,2 procenta. Počet nezaměstnaných byl o 30 procent vyšší než před rokem, řekl dnes mluvčí Úřadu práce v Liberci Ladislav Dvořák. Kraj stále více zaostává za celostátním průměrem, který vzrostl na 6,8 procenta.


Nezaměstnanost v Libereckém kraji patří k nejvyšším v zemi. Horší je situace jen v krajích Ústeckém, Moravskoslezském a Karlovarském. Důvodem je krize v automobilovém průmyslu a zastavení výroby ve sklářské společnosti Crystalex Nový Bor, která zaměstnávala na 1200 lidí. Přes 500 pracovníků se chystá propustit největší zaměstnavatel v České Lípě - Delphi Packard. Propuštění 70 lidí oznámila i firma Docter Optics ve Skalici u České Lípy. "Už nyní je jasné, že i v únoru nezaměstnanost dál poroste, nasvědčuje tomu i příliv dalších uchazečů v prvním únorovém týdnu," dodal Dvořák.


Nejvýrazněji vzrostla nezaměstnanost právě na Českolipsku, kde úřady na konci měsíce evidovaly 5389 nezaměstnaných, což bylo o 1276 více než před měsícem. Nezaměstnanost vzrostla ze 7,7 procenta na 9,9 procenta a je v rámci Libereckého kraje nejvyšší. V ostatních okresech stoupla maximálně o jeden procentní bod. Nejlepší je situace na Jablonecku, kde bylo na konci ledna bez práce 3397 lidí a míra nezaměstnanosti vzrostla ze 6,6 procenta na 7,6. O desetinu procentního bodu vyšší je nezaměstnanost na Liberecku a Semilsku, kde je shodně bez práce 7,7 procenta práceschopných lidí.


Situaci na trhu práce výrazně zhoršuje klesající nabídka pracovních příležitostí. Zatímco v prosinci si nezaměstnaní mohli vybírat z 2279 volných míst, v lednu už jich bylo 1748. Na každé místo tak připadalo 11 uchazečů. Nejhorší je situace na Českolipsku, kde mají úřady jen 265 volných míst, takže na každé připadá téměř 21 uchazečů. Naopak nejlepší je situace na Liberecku, kde je k dispozici 1065 volných míst a na každé připadá jen 6,7 uchazeče. "Největší zájem je o lékaře a zdravotníky, také o šičky nebo zemědělské či stavební dělníky," dodal Dvořák.