Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Výročí svatořečení Zdislavy přivedlo do Jablonného tisíce lidí

Archiv

Baziliku svatého Vavřince zaplnili dnes věřící do posledního místa a desítky jich poklekly přímo na kamennou dlažbu.


"Musela jsem sem přijet, poprosit za blaho celé rodiny a zdraví pro všechny," řekla dnes  starší žena, která do Jablonného dorazila z Plzně. Jak přiznala, nohy už jí moc neslouží, přesto se na pouť vypravila.


"Jen to slunce kdyby tak nepražilo. Tady v kostele je příjemný chládek, ale původně jsem chtěla jít i na pouť ke Zdislavině studánce, ale v tom vedru si netroufám," uvedla.


Právě starší lidé dnes v Jablonném převládali, i když nechyběli ani mladí či rodiny s dětmi.


Zdislava z Lemberka, která proslula především pomocí nemocným a potřebným, se narodila kolem roku 1220 na hradě Křižanov u Brna. Její otec Přibyslav patřil mezi přední moravské šlechtice první poloviny 13. století. Kolem roku 1240 se Zdislava provdala za českého velmože Havla z Markvartic a přestěhovala se na jím vybudovaný hrad Lemberk u Jablonného v Podještědí, kde napomohla vzniku dominikánského kláštera a založila špitál. Široko daleko proslula skutky milosrdenství, dobročinností a křesťanské lásky k bližnímu i svým léčitelským umem. Zemřela roku 1252, blahořečena byla v Římě roku 1907. V roce 1995 ji v Olomouci prohlásil za svatou nedávno zesnulý papež Jan Pavel II. a o pět let později ji vyhlásil patronkou rodiny.


Na závěr dnešní hlavní mše předal kolínský arcibiskup a kardinál Joachim Meisner část ostatků svaté Zdislavy pro věřící na Filipínách a v USA. Malou krabičku se zapečetěnou schránkou obsahující úlomek kosti světice převzala filipínská velvyslankyně Carmelita Salasová, druhý úlomek dopraví americká ambasáda sestrám dominikánkám do Alabamy.


Na samý závěr mše pak byly ve vstupu do baziliky odhaleny busty papežů Pia X., který Zdislavu blahořečil, a Jana Pavla II.