Dnes je 19. 09. 2024
svátek má Zita

Výrobce vlaků Bombardier zvýšil loni výnosy bezmála o dvě pětiny

Archiv

Hospodaření firmy skončilo přesto ztrátou 165,69 milionu korun. Důvodem byly jednak odpisy, hlavní příčinou byl ale nevýhodný kurz koruny v prvním pololetí loňského roku, řekl dnes generální ředitel Jiří Maděra. Silná koruna připravila firmu na tržbách o desítky milionů. Předloni dosáhl Bombardier zisku 133,028 milionu při výnosech 1,219 miliardy korun.


Bombardier dodává komponenty pro vlaky pařížského metra nebo regionální vlaky pro německé a francouzské dráhy. Společnost, která ještě před deseti lety vyráběla nákladní vagony, se nyní soustředí na oblast osobní dopravy. Většina produkce míří do zahraničí. V posledních letech Bombardier v Česku masivně investuje do modernizace a rozvoje a ročně zvyšuje výrobu o 20 až 30 procent. "Za loňský růst výnosů vděčíme hlavně novým zakázkám, především na nový regionální vlak pro německé dráhy Talent 2, který jezdí na železnicích i v Rakousku a Maďarsku," dodal Maděra.


Českolipská firma je součástí nadnárodní skupiny Bombardier, která je předním světovým výrobcem dopravních řešení od regionálních a obchodních proudových letadel, až po vybavení pro železniční dopravu. Rozvoj společnosti s 860 zaměstnanci nezabrzdila ani krize. Podnik chce letos přijmout dalších 110 zaměstnanců. Nabírá svářeče a také lakýrníky a další profese, protože už na konci roku vyjedou z českolipského závodu první vlaky i s okny a kompletním lakem.


V Česku zatím vlaky z českolipského Bombardieru nejezdí, firma má ale podle Maděry zájem dodávat vlaky i na české železnice. Asociace krajů ČR nedávno oznámila, že příští rok zveřejní v rámci svých Regionálních operačních programů (ROP) výzvu na nákup vozů pro regionální železniční dopravu za čtyři miliardy korun. Bombardier se chce o zakázku ucházet, právě s vlaky pro regionální tratě má totiž velké zkušenosti.