Dnes je 23. 09. 2024
svátek má Berta

Vypouštění Máchova jezera se muselo zastavit

Archiv

"Současně se kvůli výlovům vypouštějí sousední rybníky Břehyňský a Novozámecký a hrozilo, že by se je nepodařilo naplnit," řekl dnes starosta Doks Zdeněk Křenický.


O vypouštění jezera rozhodla Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, která letos turisticky velmi oblíbenou vodní plochu převzala do správy od Pozemkového fondu ČR.


"Je to jen jeden z kroků, který by měl pomoci jezero vyčistit a omezit v budoucnu množení toxických sinic," řekl při zahájení vypouštění vedoucí ústeckého střediska agentury Tomáš Stuchlík. Na množení sinic v Máchově jezeře má podle něj vliv nejen znečištěná voda, která se do nádrže dostává z přítoků, ale také intenzivní hospodaření rybářů v minulosti. Přesto, že vypouštění Máchova jezera trvalo necelý měsíc a hladina vody v nádrži klesla jen o zhruba 80 centimetrů, svůj účel to podle Krenického splnilo.


"Hlavním cílem bylo prověřit břehy a najít případné nelegální přítoky znečištěné vody," vysvětlil záměr starosta. To se podle něj podařilo.


"Vše je zadokumentované a nyní budeme zjištěné informace zpracovávat, nic mimořádného ale kontrola neodhalila," dodal.


Sinice jsou podle starosty v posledních čtyřech letech velkým problémem nádrže.


"Ještě před třemi lety bylo množství sinic ve vodě v normě, loni už hygienici v polovině srpna zakázali kvůli vysokému obsahu koupání a ani letos kvalita vody do konce léta nevydržela," poznamenal.


S problémem je podle něj nutné něco dělat, protože Máchovo jezero a s ním spojený turistický ruch jsou pro region zdrojem financí a pracovních příležitostí. Ideálním řešením by podle ekologů bylo vytěžit z nádrže znečištěné bahno, na to však nejsou peníze. Starosta Doks ale věří, že se společnými silami podaří zpracovat projekt, jak jezero vyčistit. Na ten by pak bylo možné získat peníze ze státních a evropských fondů.