Dnes je 17. 09. 2024
svátek má Naděžda

Výměna antény uzavře vrchol Ještědu pro turisty a návštěvníky

Archiv

Práce na Ještědu začnou kolem 08:00 a pokud to počasí dovolí, měly by skončit do 19:00. "Vrtulník poletí osmkrát, nejprve postupně sejme čtyři díly staré antény a pak na místo postupně usadí čtyři díly antény nové," popsal montáž několikatunové antény Jakub Erben. Pokud by se kvůli počasí nepodařilo práce dokončit, budou pokračovat i v sobotu a případně také v neděli. Dokud montáž neskončí, zůstane Ještěd uzavřen.


Náročné operaci za desítky milionů korun předcházelo přepojení vysílání do provizorní antény, která od 28. května zajišťuje vysílání z Ještědu. Nová dvacet metrů dlouhá anténa převezme vysílání na konci července. Zajímavá je podle Jiřího Vykydala z Českých radiokomunikací tím, že nebude plným výkonem vysílat směrem na sever a severozápad, kde leží Německo a Polsko. Anténa bude vysílat analogový signál i digitální programy České televize a od příštího roku i komerčních televizí. "Souběh obou vysílání skončí v listopadu 2011, kdy analogové vysílání vypneme," dodal.


Už v noci z 31. července na 1. srpna ale ukončí vysílač Ještěd analogové vysílání ČT2. Na uvolněném 43. kanálu spustí totiž právě digitální vysílání všech čtyř programů veřejnoprávní ČT. Blížící se vypnutí signálu už na obrazovkách signalizuje piktogram. "Podle speciálního symbolu v podobě čtyř čtverečků situovaných do pravého spodního rohu obrazovky lidé snadno poznají, že přijímají analogový signál, jehož vypnutí se blíží," sdělil mluvčí České televize Štěpán Janda.


Horský hotel a vysílač Ještěd leží na vrcholu stejnojmenné hory ve výšce 1012 metrů nad mořem. Hyperboloid vysoký 94 metrů unikátním způsobem slučuje funkci vysílače, hotelu a restaurace. Veřejnosti slouží od července 1973 a jeho autor Karel Hubáček získal za projekt v roce 1969 Perretovu cenu udělovanou Mezinárodní unií architektů. České radiokomunikace Ještěd získaly v roce 2000 za 85 milionů korun. Stavba, která aspiruje na zápis do seznamu památek UNESCO, však potřebuje nákladnou rekonstrukci, na niž radiokomunikace nemají. Od loňského roku proto jednají o prodeji s Libereckým krajem. Jednání zatím neskončila.