Dnes je 23. 09. 2024
svátek má Berta

Vykradači kostelů před soudem

Archiv

Stejně jako další dva obžalovaní se hájil tím, že jejich úmysl byl opačný. Věci prý odváželi, aby je zachránili před zloději, případně je přichystali pro restaurátory.


"Některé kostely vykrádali zloději opakovaně, a nařídil jsem svým dvěma pomocníkům, aby zbylé věci raději svezli do depozitáře v Pavlovicích," vypověděl při hlavním líčení Bakoň.


Dvaapadesátiletý Bakoň znal další dva obžalované z jestřebské fary, kde mu byli k ruce. Jde o devětatřicetiletého invalidního důchodce z České Lípy Zdeňka Fidrhela a padesátiletého podnikatele ze Svahů na Českolipsku Jindřicha Nováka. Bakoň uznal, že kvůli nemoci odvezené sakrální a umělecké předměty příliš nekontroloval.


"Měl jsem ale velkou starost o duchovní správu své farnosti s 18 kostely a 11 kaplemi a na majetek mně zbývalo málo času. O inventuru jsem několikrát marně žádal své nadřízené v Litoměřicích," uvedl Bakoň.


Jak stojí v obžalobě, od listopadu 1999 až do prosince 2001 zmizely z kostelů a sakristií stovky předmětů - vzácné sošky, obrazy, plastiky, krucifixy, svícny, monstrance, dokonce i části varhan, kazatelen či nábytek.


"Věci asi za tři miliony korun jsme objevili při domovní prohlídce u obžalovaných, ve starožitnictvích, v soukromých sbírkách nebo domácnostech, další teprve dohledáváme," uvedla Strnadová.


Podle ní mohly některé cennosti skončit v zahraničí. Fidrhel i Novák při hlavním líčení objasnili, proč uschovávali řadu vzácných památek u sebe.


"Byly tam ve větším bezpečí než v depozitáři," prohlásili shodně. Na krádeže přišla římskokatolická církev.


"Je ale škoda, že je neohlásili dřív, ztratilo by se mnohem méně věcí," poznamenala státní zástupkyně.


Bývalý jestřebský farář žije nyní v Ostravě-Hrabůvce a pro církev již nepracuje. Složitý proces by měl pokračovat do 2. července. Obžalovaným hrozí pět až dvanáct let vězení.