Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Vyhořelý zámek v Zahrádkách přivítal návštěvníky slavností

Archiv

Více než půldruhého roku po požáru je budova staticky zajištěna a provizorně zastřešena, práce na její obnově ale nijak nepokročily. Příchozí tak mohli vidět zřícené stropy i ohořelé zdi. Zahrádecké slavnosti se v obci s necelými šesti sty obyvateli uskutečnily už podruhé.


Zatímco loni se musely kvůli bezpečnosti konat před branami zámku, letos se již část programu odehrála přímo v zámeckých zahradách. Pořadatelé sem umístili výstavu automobilových veteránů i atrakce pro děti. Slavnostmi však žila celá obec. V Sokolovně například mohli zájemci vidět výstavu historických fotografií Zahrádek, některé muzejní exponáty a také dokument o požáru. Otevřen byl i kostel svaté Barbory. Starostka Zahrádek Milena Brožová byla s návštěvností spokojena. "Lidí přijelo dost, zásluhu na tom asi má i počasí, které nám přeje," řekla.


Zatímco v nedaleké České Lípě dopoledne pršelo, v Zahrádkách bylo zataženo, ale nespadla ani kapka. Zámek patří k Zahrádkám neodmyslitelně od poloviny 16. století, kdy byl postaven na místě bývalého hradu. Univerzita jej vlastní od roku 1974, sloužil jako výukové středisko a hotel. Loni v lednu, kdy rozsáhlý komplex vyhořel, napáchal oheň škody za 150 milionů korun.


O budoucnosti areálu zatím nebylo rozhodnuto, univerzita uvažuje o jeho předání státu nebo o prodeji. O trosky projevil zájem například norský podnikatel Erik Berg, který ve své vlasti provozuje několik hotelů.