Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Vražda zůstane zřejmě nepotrestána

Archiv

Vrchní soud tak zvrátil rozsudek ústeckého krajského soudu, podle kterého čtyřiačtyřicetiletý František Bursa před třinácti lety v automobilu nejprve uspal rohypnolem a potom zabil Viléma Kobylku.


"Neexistují žádné důkazy, podle kterých by se dalo s jistotou říci, že pachatelem byl právě obžalovaný," odůvodnil verdikt předseda senátu Jiří Lněnička.


Případem se již vrchní soud jednou zabýval, vrátil ho tehdy k doplnění důkazů. Třináctkrát trestaný recidivista z Nového Boru trval od počátku na své nevině. Podle dnešního verdiktu se prvoinstanční soud s dalším dokazováním dostatečně nevypořádal, o vině stále panují pochybnosti. Základním důkazem měl být zlatý řetízek, který zavražděný Kobylka nosil. Jeden ze svědků ho kdysi koupil od podezřelého Bursy, při shromažďování důkazů šperk údajně poznala manželka zavražděného. Policisté však předmět vrátili svědkovi, aniž podle dnešního rozsudku provedli řádnou expertizu. Svědek později tvrdil, že řetízek ztratil. Jestli tedy existovaly nějaké usvědčující důkazy, policie je svým přístupem k vyšetřování zničila, upozornil dnes soudce.


Kolem vyšetřování podle soudu panovaly další nesrovnalosti, policie například neodtajnila některé svědky, jiní výpovědi měnili. Podle obhájkyně nelze ani s jistotou tvrdit, že kostra nalezená v roce 1999 nedaleko České Lípy je ostatkem zavražděného Kobylky. Kriminalisty na kostru upozornil jeden z utajených svědků.


"Na lebce byl patrný rozštěp patra. Nebyly však prezentovány žádné fotografie zavražděného, které by potvrdily, že i on měl stejnou vadu," řekla.


Kobylka se zabýval obchodem s ojetými automobily. Obžaloba Bursu podezírala, že jeho motivem mohlo být vyrovnávání účtů mezi podnikateli.