Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Vražda ženy, jejíž tělo nalezli silničáři u Svoru, je před soudem

Archiv

Sedmatřicetiletý Martin Vlk podle obžaloby naplánoval únos dcery místního podnikatele, za niž chtěl požadovat výkupné 1,5 milionu korun. O pomoc při únosu požádal pětadvacetiletého Karla Starostu, kterému při útoku na ženu pomáhal dvaadvacetiletý Štefan Vaško. Žena při únosu zemřela, zřejmě udušením.


Muži popírají úmysl zavraždit ji. Vlk se podle své dnešní výpovědi před soudem potýkal jako podnikatel s finančními problémy. Proto prý začal uvažovat o únosu ženy, která byla jeho kamarádkou. O svém plánu se jí i zmínil. O pomoc požádal Starostu, který Vlkovi dlužil 5000 korun. Slíbil mu 300.000 korun, později částku ještě navýšil o 100.000 korun. Stejnou částku měl dostat i Vaško, jehož si Starosta vzal s sebou jako řidiče.


Vlk prý řekl Starostovi, že únos zorganizovala pražská mafie, které otec ženy, podnikatel z Dolní Poustevny, dluží větší obnos peněz. Dne 9. března zavolal Vlk ženě, aby přijela na opuštěné místo, kterému se říká Čtverec.


Na místě čekal Starosta a Vaško. Podle výpovědi Starosty ženu Vaško udeřil plynovou pistolí. Žena se prý pokusila utéci, ale Vaško ji dostihl. Pak ženě svázali ruce, nohy, přes ústa zavázali tričko a přes hlavu přetáhli mikinu. Naložili ji do jejího automobilu a převezli na místo, kde čekal Vlk. Poté ženu přeložili do Vlkova auta.


Starosta řekl, že žena byla při překládání živá. Vlk uvedl, že po cestě neslyšel z kufru žádné zvuky, proto zastavil. Nenahmatal prý tep, žena byla studená.


"Nežila, najednou jsem neuvažoval, jednal jsem zkratkovitě," řekl.


Tělo prý vyhodil z auta u Svoru na Českolipsku, kde ji našli 18. března silničáři. Vlk podle svých slov ještě z České Lípy zavolal na mobilní telefon matky unesené ženy a do záznamníku nadiktoval požadavek výkupného. Podle původního plánu prý chtěl Vlk ženu ukrývat v odlehlém objektu. Vlk v průběhu vyšetřování několikrát měnil svou výpověď.


 "Platí to, co jsem řekl dnes," uvedl.


Prý neplánoval žádné usmrcení.


"Do 24 hodin to mělo být vše hotové, je mi to líto, ale já jsem ji neusmrtil," řekl.


Soud pokračuje ve středu výslechem svědků a přehráním záznamu z rekonstrukce činu. Soudkyně nevylučuje, že by mohl padnout rozsudek.