Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Volební lídři: Liberecký kraj trápí nedostatečná infrastruktura

Archiv

Co pokládáte za největší problém kraje, v němž kandidujete, a jaký máte recept na jeho řešení?


Tomáš Hasil (ODS): Vadí mu hlavně nedotažení reformy veřejné správy. Libereckému kraji podle něj chybí krajský soud a policejní ředitelství. Chtěl by, aby se daně vracely tam, kde vznikají. Problémy chce řešit trváním na základních mravních hodnotách - svobodě občana, podpoře rodin a vymezení role státu.


Cyril Zapletal (ČSSD): Region podle něj trápí malá dopravní dostupnost a vysoká nezaměstnanost. Chybí napojení silnic na Německo a Polsko a východní Čechy, proto nejsou noví investoři. Problém chce řešit výstavbou komunikací z peněz státu a EU.


Josef Vondruška (KSČM): Nejvíce ho tíží nedostatek volných bytů. "Od něj se odvíjejí i další problémy - s nezaměstnaností nebo péčí o seniory," podotkl. Řešit jej chce zavedením finančních půjček na byty, rozvojem družstevní výstavby a výstavby obecních bytů se státní podporou.


Jaromír Drábek (KDU-ČSL): Znepokojuje ho útlum tradičního textilního a sklářského průmyslu a hrozba růstu nezaměstnanosti. Tato odvětví by měl podle něj nahradit cestovní ruch. "Pomohlo by to i rozvoji venkova," dodal. Problém by řešil rovnoměrnějším přerozdělováním daní mezi velkými městy a malými obcemi.


Petr Pávek (SZ): Je nespokojený s infrastrukturou v kraji, a to hlavně na Frýdlantsku. Podle něj nemá kraj dostatečné podmínky pro využití přírodního potenciálu. Problémy chce řešit koncepčně, od lokální a krajské politiky.


V jaké oblasti byste se chtěl jako poslanec nejvíce angažovat a jakou konkrétní právní úpravu prosazovat?


Tomáš Hasil (ODS): Chce jako poslanec pomáhat živnostenskému, malému a střednímu podnikání.


Cyril Zapletal (ČSSD): Zkušenosti z odborů chce využít pro práci v sociální oblasti.


Josef Vondruška (KSČM): Chce přispívat k tomu, aby zákony byly přehledné, srozumitelné a vystihující reálné potřeby lidí.


Jaromír Drábek (KDU-ČSL): Bude usilovat o zjednodušení právních předpisů zejména pro podnikatele a živnostníky.


Petr Pávek (SZ): Chce se zasadit o potírání zbytečné byrokracie a zavedení výhodnějšího a jednoduššího daňového systému.