Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Volby v Libereckém kraji provázel vysoký počet neplatných hlasů

Archiv

Horší situace byla v souběžných senátních volbách na Českolipsku a části Liberecka. Tam bylo neplatných 2450 obálek, tedy 7,35 procenta hlasů. Před dvěma lety, byl souběh senátních voleb s komunálními na Liberecku, a neplatných bylo 0,34 procenta hlasů. Novinářům to dnes řekl ředitel Českého statistického úřadu v Liberci Ladislav Knap.


"Hlavním důvodem chyb byla podle informací z volebních komisí záměna obálek pro hlasovací lístky," vysvětlil Knap. Lidé do obálky pro volby do Senátu dali lístky krajské a opačně. Obě pak byly neplatné. "Možná by komise měly zejména straší lidi více upozorňovat na to, kam které lístky patří. Doporučíme také, aby příště byly v podobném případě obálky opatřeny výraznými nápisy," poznamenal Knap a dodal, že některé obálky pro senátní volby byly také zcela prázdné.


K volebám přišlo v kraji 38,08 procenta z 348.349 oprávněných voličů. Účast tak byla podstatně vyšší než před čtyřmi lety, kdy krajské zastupitelstvo volilo 30,83 procenta voličů. Nejnižší účast byla v obci Blíževedly na Českolipsku, kde přišlo k urnám 22,05 procenta voličů, když před čtyřmi lety to bylo jen 14,94 procenta. Nejvyšší podporu tam získali sociální demokraté. Naopak nejvyšší účast byla v Roztokách u Semil, kde odvolilo 68,69 procenta voličů, před čtyřmi lety tam volilo 49,54 procenta lidí. V Roztokách naopak zvítězila ODS.


V Libereckém kraji se o 45 křesel v krajském zastupitelstvu utkalo 536 kandidátů ze 14 politických stran, koalic a hnutí. Krajské volby vyhrála ČSSD před ODS a KSČM. Vítězná sociální demokracie získala třetinu mandátů v zastupitelstvu, ODS 12, KSČM osm, Starostové pro Liberecký kraj sedm a Strana pro otevřenou společnost (SOS) tři mandáty. Ostatní subjekty včetně Strany zelených nepřekročily pětiprocentní hranici. Bezprostředně po vyhlášení výsledků zahájili sociální demokraté vyjednávání o vytvoření koalice se starosty a SOS, dohromady mají 25 mandátů.


O místo v Senátu se ucházelo sedm kandidátů a ve druhém kole se utkají liberecký hejtman Petr Skokan (ODS) a místostarosta Doks Karel Kapoun (ČSSD).