Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Volby do krajského zastupitelstva - shrnutí

Archiv

Ostatní subjekty včetně Strany zelených nepřekročily pětiprocentní hranici. Vyplývá to z údajů, které Český statistický úřad zveřejnil na internetové stránce www.volby.cz.


Občanští demokraté utrpěli porážku a ve srovnání s minulými volbami, kdy s převahou zvítězili, ztratili deset mandátů. "Je to velké překvapení, rozhodně jsme nepředpokládali, že bychom prohráli se sociálními demokraty," řekl v reakci na zveřejněné výsledky hejtmanův náměstek a lídr kandidátky Radim Zika. Dodal, že počká, zda ho ČSSD nevyzve k jednání. "Jsme ale připraveni jít do opozice, budeme konstruktivní a tvrdí," dodal Zika.


Současný hejtman Petr Skokan v krajských volbách nekandidoval, uchází se o křeslo v Senátu na Českolipsku. I on byl ale výsledkem voleb zklamán. Domníval se, že i kdyby ODS v jiných regionech neuspěla, v Libereckém kraji, kde měla vždy silnou pozici, se jí to povede. ODS podle něj ztratila vyjednávací potenciál a měla by teď analyzovat důvody, proč se tak stalo. "Karty v ruce má nyní sociální demokracie a může je vykládat na stůl," řekl ČTK Skokan.


Volební výsledek byl ale velkým překvapením i pro ČSSD. "Že bychom mohli vyhrát a ještě s takovou podporou voličů, jsem nečekal," řekl ČTK kandidát na hejtmana Stanislav Eichler. ČSSD měla v uplynulých čtyřech letech jen šest křesel v zastupitelstvu, nyní jich získala o devět víc. "Odhadoval, jsem že získáme kolem 20 procent hlasů a asi deset mandátů, zisk těch 15 proto považuji za nečekaný úspěch," dodal Eichler, který bezprostředně po uzavření hlasování oslovil lídry hnutí Starostové pro Liberecký kraj a SOS s nabídkou vytvořit koalici.


ČSSD vládla přitom od vzniku Libereckého kraje spolu s ODS. Přestože by takové spojení bylo velmi silné, nepřichází nyní v úvahu. Spolupráci obou stran odmítl Eichler už před volbami a dnes to znovu zopakoval. Přijatelná pro něj zatím není ani spolupráce s komunisty, byť ji předseda strany Jiří Paroubek připustil. V Libereckém kraji toto spojení nelze vyloučit, v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu by mělo sice těsnou, ale nadpoloviční většinu 23 mandátů. Komunisté přitom ve srovnání s rokem 2004 ztratili dva mandáty a musí se spokojit s osmi zastupiteli.


Stabilnější koalici mohou sociální demokraté utvořit s dalšími dvěma subjekty - s hnutím Starostové pro Liberecký kraj a Stranou pro otevřenou společnost, dohromady by měli 25 mandátů. Výsledek starostů je přitom ve volbách velkým překvapením. Hnutí je zcela nové, přesto získalo podporu 13,78 procenta voličů. Naopak SOS, která je v krajském zastupitelstvu od vzniku kraje, letos oslabila. Před čtyřmi lety získala sedm mandátů, tentokrát se musí spokojit se třemi.


Ve srovnání s parlamentními volbami utrpěla největší ztrátu ODS, před dvěma lety ji podpořilo 38,81 procenta voličů. Prodělali ale i vítězní sociální demokraté, v roce 2006 získali 29,31 procenta hlasů. Také pro zelené byly krajské volby neúspěchem, před dvěma lety totiž získali 9,58 procenta hlasů, což bylo nejvíce v rámci Česka. Kvůli velikosti kraje ale přesto na křeslo v parlamentu nedosáhli a mandát nezískali ani v krajských volbách. V Libereckém kraji neuspěla v parlamentních volbách ani KDU-ČSL a v těch krajských jí nepomohlo ani spojení s SNK ED. Jejich Koalici pro Liberecký kraj podpořilo jen 3,6 procenta voličů.


V Libereckém kraji přišlo v krajských volbách k urnám 38,08 procenta z 348.349 oprávněných voličů. Účast tak byla podstatně vyšší než před čtyřmi lety, kdy krajské zastupitelstvo volilo 30,83 procenta voličů. V parlamentních volbách před dvěma lety byla ale účast podstatně vyšší - 62,35 procenta.