Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Vichřice vyvracela v Libereckém kraji stromy

Archiv

Nejvíce postižená oblast byla na Liberecku, kde hasiči zasahovali sedmkrát. Všechny události se obešly bez větších škod a nikdo nebyl zraněn, řekla ČTK mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Iva Michalíčková.


Podle Jaroslava Skřivánka z liberecké letecké stanice Českého hydrometeorologického ústavu dosahovala síla větru v nadmořské výšce kolem 400 metrů rychlosti vichřice. "V Liberci jsme naměřili kolem 77 kilometrů v hodině, na horách musel být ale vítr ještě silnější," podotkl. V krajském městě zasahovali hasiči například krátce po půlnoci v ulici Ještědská v Horním Hanychově, kde spadl smrk přes komunikaci poblíž restaurace Berlín. Vyvrácená bříza v ulici Na Zátočí také v Liberci zase při pádu strhla telefonní vedení. Dva zásahy byly nutné v ulici Fučíkova v Raspenavě, kde hasiči rozřezali rozpůlený strom, který ohrožoval provoz na silnici.


Okolo 04:30 odstraňovala profesionální jednotka stanice Jilemnice strom z vozovky poblíž Mříčné na Semilsku. "V Lidické ulici v Lomnici nad Popelkou ohrožoval zase nalomený dřevěný sloup elektrického vedení rodinný dům," popsala mluvčí. Ve čtvrtek večer také hasiči kontrolovali uvolněného lešení na panelovém domu v ulici Broumovská v Liberci. "Na pomoc jsme povolali lezeckou skupina profesionálních hasičů, která ve dvanáctém patře odřezala plachty a zábradlí na lešení ukotvila," dodala.


Vítr vyvracel i stromy v Mimoni a Provodíně na Českolipsku nebo v Roztokách u Semil.