Dnes je 12. 09. 2024
svátek má Marie

Vichřice v Libereckém kraji prý připomínala ničivý orkán Kyrill

Archiv

Při vichřici, doprovázené průtrží mračen, zemřela v Hrádku nad Nisou zhruba pětasedmdesátiletá žena, na Českolipsku zranil zřícený strom těžce mladého chlapce. ČTK to v pátek řekla mluvčí Hasičského záchranného sboru Iva Michalíčková. Chlapec leží na anesteziologicko-resuscitačním oddělení v krajské nemocnici v Liberci s vážným poranění hlavy. "Jeho stav je stabilizovaný," dodala mluvčí nemocnice Alexandra Bednárková. Hoch utíkal před bouřkou u letního tábora poblíž Stvolínek a zasáhl ho padající strom. Kolem místa neštěstí se zřítilo zhruba deset stromů.


Policisté v Libereckém kraji nevyšetřují kvůli bouřce a vichřici žádné další úmrtí nebo těžké zranění. ČTK to potvrdili jejich mluvčí. Vichřice však poškodila domy, elektrické vedení, stromy padaly i na auta, v nich seděli lidé. Vyvázli však bez větší úhony. "Na Liberecku vyjížděli hasiči od čtvrtečních 17:30 do pátečního rána k 240 zásahům, na Jablonecku ke 111, na Semilsku asi k 70 a na Českolipsku k 60," uvedla Michalíčková.


Energetici stále ještě odstraňují poruchy na vysokém a nízkém napětí. Kalamitní stav vyhlásili po 18:00 na Liberecku, Jablonecku, Tanvaldsku a Českolipsku. Vyvrácené stromy poničily i pavilony v liberecké zoo. Zvířata však neutrpěla zranění. "Zahrada bude nejméně v pátek dopoledne pro návštěvníky uzavřena," upozornil mluvčí zoo Ivan Langr. V Lomnici nad Popelkou odnesla vichřice střechu nad jevištěm divadla asi hodinu a půl před jazzovým koncertem Kulturního lomnického léta. "Škoda na divadle se pohybuje okolo milionu korun. Do budovy bez střechy lilo a voda poškodila i jeviště a jevištní techniku. Místo odfouklé střechy jsme ještě ve čtvrtek dali na divadlo provizorní gumové plachty. Vyrábí je místní továrna Technolen, Divadlo chceme opravit ještě letos," prohlásil lomnický starosta Vladimír Mastník.


Vichřice zasáhla rovněž největší kempy v Libereckém kraji. V kempu Klůček u Máchova jezera a na plážích padaly stromy, nikdo z hostů ale neutrpěl zranění a nenastaly ani větší škody. V kempu v Sedmihorkách v Českém ráji vyplavila voda restauraci a strom zatarasil příjezdovou cestu. "Nic vážnějšího se ale nestalo," dodal vedoucí kempu Pavel Staffen. V kempu Kristýna u Hrádku nad Nisou porazila vichřice asi 30 stromů a na několik hodin vypadla elektřina. "Největší škodou ale bylo naštěstí jen rozbité přední sklo u auta," řekl předseda představenstva společnosti Kristýna Radek Petr. Na libereckém letišti naměřili meteorologové při čtvrteční bouřce rychlost větru bezmála 90 kilometrů za hodinu. Bylo to skoro o 20 kilometrů víc než v Jizerských horách v Bedřichově. Nedaleko od východního cípu Libereckého kraje v krkonošském Vrchlabí vichřice měla rychlost přes 110 kilometrů za hodinu.